Lag en morsom kjøleskapsmagnet

Lag en morsom kjøleskapsmagnet

Du trenger
  • 1 liter H-melk
  • 7 % eddik
  • konditorfarge
  • pepperkakeform
  • magnet
  • lim
Slik gjør du
  1. Hell melken i en kasserolle, tilsett 2 spiseskjeer med eddik og skru på varmen. Rør rundt mens det koker opp. Det skal ikke fosskoke, bare dampe forsiktig.
  2. Du vil snart se klumper i melken. Når den er full av klumper, tar du den vekk fra varmen og siler melken gjennom en sil.
  3. Massen som er igjen, er kasein-proteiner som har klumpet seg sammen. De kan du elte sammen til en deig og forme til hva du vil. I løpet av noen dager vil deigen blir hard. Har du lyst til å ha farge på det du lager, tilsetter du konditorfarge.
  4. Hvis du vil lage en magnet som henger på kjøleskapet, presser du deigen flat og lager fine former ved hjelp av pepperkakeformer. Når det er tørt, kan du lime en magnet på baksiden, og du har en fin gave.

Hva skjer?

Kasein har blitt brukt helt siden faraoenes tid i det gamle Egypt. Egypterne tørket den massen du fikk her og knuste den til et pulver som ble brukt til å lage lim, maling og kosmetikk. Hvis du vil lage lim eller maling, legger du deigen i en bolle og tilsetter 10 spiseskjeer med vann og 1 spiseskje natron. Rør rundt. Hvis ikke det er nok vann til å få en tyktflytende grøt, tilsetter du mer vann spiseskje for spiseskje til det ligner et tyktflytende lim. Det kan du bruke til å lime sammen gjenstander med faste overflater som f. eks. trebiter. Tilsetter du litt fargestoff til væsken, får du maling. Som fargestoff kan f. eks. bruke konditorfarge, eller fargen som er i filten til gamle tusjer. Plukk bare filten ut av tusjen, ta av plastikken som er rundt og mos den hardt ned i kaseinlimet. For å blande forskjellige farger, kan du farge litt og litt kaseinlim om gangen.