Lidenskap gjør barn gode og den vekkes med følelser
Skal vi bli skikkelige gode i noe, må vi øve flere tusen timer. For å orke det, trenger vi lidenskap, og den starter med gode følelser.
Alle foreldre ønsker at barna skal bli flinke på skolen og bli gode i noe de interesserer seg for. Det gir et solid grunnlag for å mestre livet som voksen. Men hvordan får barn utholdenheten til å fordype seg i en idrett, et instrument eller et fag over tid?

Lidenskap gir utholdenhet
– Skal man bli god i noe, er det nødvendig å tåle fokusert trening og mye repetisjon forteller professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU i Trondheim, Norge. Det er også viktig å ha pågangsmot og et positivt tankesett slik at barnet ikke gir opp når det møter motgang. Og disse egenskaper får næring fra lidenskap og interesse.

Hvordan oppstår så lidenskap og interesse?
– Den oppstår ved at det tennes en indre gnist, en indre motivasjon, sier Sigmundsson.
Det handler altså om følelser. Følelser som ligner dem du kanskje fikk da du så filmen om tusjmannen. For hva ville skjedd hvis du selv gjorde dette eksperimentet i en naturfagtime? Sjansen er stor for at du ville hatt det moro og vært interessert når læreren etterpå stilte spørsmål. For hvorfor løser ikke tusjmannen seg opp i vannet? Og hva betyr det egentlig at noe er vannløselig?
Å pirre nysgjerrigheten
Slik jobber Forskerfabrikken med å skape positive følelser når barn lærer. Vi trigger sansene, overrasker og gjør barn nysgjerrige. Deretter går vi i dybden faglig og setter det vi opplever inn i en større sammenheng. Og vi gjør det sammen med andre mennesker, ikke ved å sette barnet alene foran en skjerm. Vi mener at å dele positive og ekte opplevelser med andre mennesker har stor verdi. Erfaringene fester seg bedre når vi kan snakke om dem. Samtidig utvikler vi sosiale ferdigheter.
Siden Forskerfabrikken ble grunnlagt i 2002, har vi hatt over 100 000 barn på kurs. Samtidig gjør våre pedagogiske leker, som vår julekalender med eksperimenter, stor suksess. I begge tilfelle oppstår positive opplevelser knyttet til naturvitenskap og matematikk i et sosialt fellesskap. På kursene utforsker barna sammen med andre, og våre pedagogiske leker engasjerer voksne og barn.
Forskerfabrikken har en varig effekt
Men har disse opplevelsene en langvarig effekt på interessen for naturvitenskap? For å finne svar på det spørsmålet, har vi tre ganger intervjuet de som gikk på kursene våre for 10 år siden og som nå har blitt voksne. Hver gang har resultatene vært de samme. Hele 90% husker kursene som motiverende og morsomme. Og 55% er fortsatt veldig interesserte i naturvitenskap.
Det mest spennende svaret i disse tre undersøkelsene, er allikevel det vi får når vi spør om yrkesvalg. For nesten 20% svarer at kursene de tok på Forskerfabrikken, har betydning for at de har valgt å utdanne seg innen naturvitenskap som voksne. Eller som en sier:
Jeg studerer ingeniørfag. Jeg tror denne avgjørelsen har blitt påvirket av tidlig eksponering til eksperimenter og forskning på Forskerfabrikkens kurs. Entusiastiske ledere, muligheten til å gjøre mine egne oppdagelser og forklaringene vi fikk, viste meg at forskning og teknologi er gøy.
Nå er Forskerfabrikken på vei ut i verden. I 2017 startet vi salg av pedagogiske leker til Svenske familier. I år har vi for første gang sommerskole både i Sverige og Danmark. Og denne høsten vil våre pedagogiske leker og vår julekalender være tilgjengelig i hele EU på svensk, dansk og tysk.