Sørum kommunes realfagsprosjekt
Sørum kommune registrerte at oppnådde resultater i realfag ikke var tilfredstillende. Derfor besluttet de å satse 2 millioner over en 4 års periode. Knut Nicolaysen, som underviser på Bingsfoss Ungdomsskole, har vært ansvarlig for prosjektet som omfatter naturfag og matematikk. Kommunen engasjerte Forskerfabrikken til å bidra i dette arbeidet.
Hvorfor valgte Sørum kommune Forskerfabrikken?
-Innenfor naturfag er det få som driver med kompetanseutvikling. Da vi ble klar over Forskerfabrikken, sjekket vi ut hva de kunne tilby. Deres presentasjon var god og dekket våre behov. Vi startet derfor et samarbeid.
Hvordan foregikk samarbeidet?
-Før vi startet lærerkursene mente Forskerfabrikken at skolenes utstyr til elevforsøk måtte kartlegges. Det viste seg å være fornuftig.Forskerfabrikken satte opp en liste over nødvendig utstyr for skolene,kjøpte inn dette, kjørte utstyret ut til skolene og organiserte det på en meget brukervennlig måte. Deretter ble lærerne skolert i bruken av utstyret.
De fikk noe teori, men mest praktisk erfaring med forsøkene elevene skal gjøre. Alle lærerne fikk hefter der forsøkene var beskrevet.Barnehagens kurs hadde kortere varighet og omfang. Disse var også praktisk anlagt.
Hvilke erfaringer har dere så langt?
-Forskerfabrikken har meget god kompetanse og oversikt over målene i læreplanen. De tilpasser kursene ut fra nivået til lærerne og kravene i planen (Kunnskapsløftet). De ansatte i Forskerfabrikken er meget pålitelige og holder alle avtaler. Når lærere og barnehageansatte er fornøyde og skryter av opplegget, så brer dette seg til rektorer, skolesjef og politikere.
Hvilke tilbakemeldinger gir kursdeltagerne?
-Kursene evalueres av alle deltagere når de er ferdig. Tilbakemeldingene er entydig positive. Folk er svært fornøyd med at de får kompetanse gjennom praktisk erfaring. Dessuten er man strålende fornøyd med at noen kjøper inn utstyr og organiserer dette på skolene slik at lærerne kan gå rett tilbake og gjøre elevforsøkene.
Har kursene gitt noen resultater i elevenes eller barnas opplevelse av naturfag?
-Det er alt for tidlig å si noe om dette nå. Imidlertid har Forskerfabrikkenutarbeidet en elevprøve som skal avholdes hvert år og som vil si noe omutviklingen. Osloskolene ligger foran oss i løypa og kan være referansegruppe.
Eksperter
Forskerfabrikken samarbeider tett med eksperter fra ulike fagfelt når nye kurs og aktiviteter blir utviklet.
Astrobiologi
Hans Amundsen er vår ekspert på astrobiologi. Hans E.F. Amundsen er medlem av NASA Astrobiology Institute (NAI) og leder for prosjektet “Arctic Mars Analog Svalbard Expedition” (AMASE) som tester og utvikler instrumenter for fremtidige Mars ferder.
Astronomi
Pål Brekke fra Norsk Romsenter er vår ekspert i astronomi.
Bioteknologi
Sissel Rogne, leder av Bioteknologinemnda, er vår ekspert på bioteknologi.
Evolusjon og Charles Darwin
Jens Ådne Rekkedal Haga er hjelper oss med biologiske spørsmål og da spesielt slikt som har med evolusjon å gjøre.
Fremtiden
Eirik Newth hjelper oss med å tenke på fremtiden.
Fysikk
Bjørn H. Samset er vår fysikkekspert. Han jobber til daglig ved Fysisk institutt, UiO.
Kjemi
Solveig Flock, Norges forskningsråd
Kriminalteknikk
Mariam Bouzga fra Rettsmedisinsk institutt ved UiO er vår ekspert på kriminalteknikk.
Nanoteknologi
Karin Totland,Norges forskningsråd
Robotikk
Omid Mirmotahari fra Institutt for informatikk er vår robotekspert
Viktige støttespillere
Siden 2010 har vi hatt en samarbeidsavtale med Tekna -Teknisk naturvitenskaplig forening, og i 2016 ble Hydro vår hovedsamarbeidspartner. Samme år gikk vi over til å bli Alumni i Ferds sosiale entreprenører.
I tillegg har vi har mange gode samarbeidspartnere som støtter Forskerfabrikkens virksomhet som Universitetet i Oslo og Mat Nat fakultetet, Norsk Biokjemisk Selskap, Norsk Kjemisk selskap, Norsk Romsenter og Norsk Hydrologiråd.