De kritiske årene for matematikk

Har du barn i barneskolen, bør du følge nøye med på hvordan barnet ditt gjør det i matematikk. For mange elever føler aldri at de mestrer faget. Og blant dem som får det til de første skoleårene er det allikevel mange som får problemer på ungdomsskolen. 

Hverken norsk skole eller skoler i andre land klarer å gjøre noe med dette problemet. Det viser en verdensomspennende undersøkelse om matematikk, kalt TIMSS, som har pågått siden 1995. År etter år er resultatet det samme. På 5. trinn er det allerede 9% som presterer svakere enn lavt nivå. Og barn som gjør det relativt bra i matematikk på barneskolen, får allikevel problemer på ungdomsskolen. 

Mange klarer ikke å følge med

Måten TIMSS plasserer elevers ferdigheter i matematikk, kan ligne fordelingen av løpere på en 5000 meter. I begynnelsen er det mange som ligger nesten i tet og i midten. Mot slutten har derimot mange falt langt bak de som leder. Ser vi på alle land under ett på 5. trinn, mestrer hele 70% middels nivå. Men på 9. trinn er det kun 55% som befinner seg her. Nærmere 15% av elevene har altså mistet taket på matematikken i tillegg til de 30 prosentene som ikke hang med på 5. trinn heller. 

Norske elever får også problemer

Den samme tendensen ser vi i Norge. I 2023 presterte 77% av våre elever på 5. trinn på middels nivå i matematikk. Videre mestret 41% oppgaver på høyt nivå, og 10% fikk også til oppgavene på avansert nivå. På 9. trinn var det derimot 63% som lå på middels nivå. Videre var det nå kun 29% som mestret høyt nivå og 6% som mestret avansert nivå. Og ser vi på de svakeste elevene på 9. trinn, lå 12% under laveste nivå. Dvs. minst to elever i hver klasse!

Ingen løsning i sikte

Disse resultatene er nesten identiske med resultatene fra TIMSS 2015 og 2019. De er også i overensstemmelse med karakterfordelingen på 10. trinn. År etter år er det altså mange elever som ikke klarer å følge pensum i matematikk. I time etter time er de tvunget til å delta i en undervisning de ikke har utbytte av. For å kunne gjøre noe med denne negative utviklingen, må vi forstå hvorfor alt for mange barn får problemer med matematikk, og her finnes det nok ikke et enkelt svar. Trenger vi mer individuelt tilpasset undervisning? Må vi få bukt med matteangst og skape positive følelser når vi jobber med matematikk? Trenger barn mer tid på å utvikle grunnleggende tallforståelse enn de får i dag? Mulighetene er mange, og i de neste artiklene her i Forskerfabrikken skal jeg se nøye på dem en etter en. Jeg starter med tallforståelse. 

Fortsettelse følger…

Kilde:

  1. https://www.udir.no/tall-og-forskning/internasjonale-studier/timss/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *