Solkoker

SOLKOKER

I dag er det mange tusen solkokere i bruk til matlaging i Kina og India. Ovnene koker godt hvis de får en temperatur på 90 grader celcius, og de kan bli enda varmere. Utforsk hvordan dere kan utnytte solenergi til å varme opp ting med å lage deres egen solkoker. Før dere begynner er det en fordel å forstå refleksjonsloven. Den står forklart lenger ned.

UTSTYR
 • En stor kartong eller pappeske 
 • Saks
 • Rull med aluminiumsfolie
 • Lim
 • En rull kraftig teip som pakketeip
 • Svartmalt eller svartsprayet syltetøyglass
 • Termometer
 • Solbriller for å beskytte øynene
SLIK GJØR DU
 1. Mal eller spraylakk syltetøyglasset sort.
 2. Klipp opp pappesken så den kan ligge flatt ut med lokk, sider og bunn. Klipp vekk en langside og lokk og bunn som hører til langsiden. Klipp også vekk lokk som hører til de andre tre sidene. Nå sitter du igjen med kortside-bunn, langside-bunn, kortside-bunn.
 3. Lim aluminiumsfolie på alle flatene inni esken. De skal fungere som speil.
 4. Ta med syltetøyglasset, solkokeren (esken) og solbriller ut i sola.
 5. Plasser syltetøyglasset slik at aluminiumsflatene vender inn mot glasset. Her må dere justere på flatene slik at sollyset blir reflektert fra flatene over på glasset.
 6. Når dere har gjort nødvendige justeringer, kan dere putte en temperaturmåler i glasset. Hvor mange grader klarer solkokeren å øke temperaturen på luft i det sorte glasset? Hvordan kan dere være sikre på at det er en solkokereffekt og ikke bare en effekt av at glasset er sort?
 7. Test effekten på andre objekter. Klarer solkokeren å øke temperaturen på vann i glasset eller kanskje dere klarer å varme pølser?
Eksperimenter rundt samme tema:
Her finner du briller du kan bruke for å se på sola!
HVA er refleksjonsloven?

Når en lysstråle treffer et plant speil med en bestemt vinkel vil den sendes ut fra speilet med den samme vinkelen, men i motsatt retning. Dette kalles refleksjonsloven.

HVA KAN DERE SNAKKE OM?

Her kan dere snakke om energi, elektromagnetisk stråling, absorpsjon, refleksjon, temperatur, solenergi og hvordan man skal beskytte synet. Du kan fortelle at den første solkokeren ble laget allerede i 1767 av en sveitser. I dag er mange tusen solkokere i bruk i Kina og India. Man kan koke mat på ovnene hvis de får en temperatur på 90 grader celcius. De kan bli mye varmere, likevel blir de ikke så varme at papiret tar fyr. Det antenner først ved 233 grader celcius 

Det er mange som ikke bruker solkokere, men i stedet koker mat ved hjelp av ved. Årsaken er kanskje at noen av modellene kan forårsake brann hvis de plasseres i solen uten oppsyn. Videre er mange konservative når det gjelder matlagning, og man må gjøre ting litt annerledes enn man er vant til hvis man skal benytte en solkoker. 

sollys

I sollys er det flere typer stråling. Strålingen du kan se i sollyset kalles for synlig lys. Dette lyset består av alle regnbuens farger. I tillegg til det synlige lyset er det andre typer stråling i sollyset. En av disse er ultrafiolett stråling (UV-stråling). I vår nettbutikk finner du perlene som får farge når UV-lyset treffer dem.

SOLKOKER I dag er det mange tusen solkokere i bruk til matlaging i Kina og India. Ovnene koker godt hvis de får en temperatur på 90 grader celcius, og de kan bli enda varmere. Utforsk hvordan dere kan utnytte solenergi til å varme opp ting med å lage deres egen solkoker. Før dere begynner er