forsk på maur

Maur kan være irriterende hvis de kryper oppover beina, men de er veldig spennende å studere nærmere hvis man har støvler på. Forsk på maur sammen med barna.

UTSTYR
 • Hvite ark
 • Diverse matrester dere kan bruke som åte
 • Glass til å fange maur i
 • Forstørrelsesglass
 • Målebånd
SLIK GJØR DU
 1. Finn en maurtue og legg ut åte til maurene ved å plassere maten på hvite ark. Hva maurene liker å spise avhenger av art og årstid. Det kan derfor være lurt å legge ut noe med mye sukker, noe med mye protein og noe med mye fett (syltetøy, fisk og litt smør).
   
 2. Studer hvordan maurene beveger seg rundt tua. Går de på maurstier? Hva har de med seg hjem til tua? Frakter de noe bort fra tua? Hvordan er størrelsesforholdet mellom det de frakter og maurens egen størrelse? Kan dere se maur som samarbeider? Ser dere maur som klatrer opp og ned i trær?
  I så fall melker de bladlus i trærne. Hva er byggematerialet i tua?

 3. Ta barken av en pinne og slå pinnen lett på tua. Maurene vil forsvare tua si ved å sprute maursyre på pinnen. De driver kjemisk krigføring. Rist av maurene og slikk på pinnen. Hvordan smaker det? Dere kan også holde hånden over tua og mauren vil sprute maursyre på hånden. Finner dere blå blomster som blåveis, fiol eller blåklokke og legger dem på tua, vil de skifte farge når maurene spruter maursyre på blomstene.
eksperimenter rundt samme tema
Her finner du Forskerfabrikkens mikroskop!
HVA KAN DERE SNAKKE OM?

Maur er avanserte små insekter. De samarbeider og jobber hardt for å holde maurtua i live. Alle insekter har en ting til felles. De har seks ben. Finner dere andre insekter?

forsk på maur Maur kan være irriterende hvis de kryper oppover beina, men de er veldig spennende å studere nærmere hvis man har støvler på. Forsk på maur sammen med barna. HVA KAN DERE SNAKKE OM? Maur er avanserte små insekter. De samarbeider og jobber hardt for å holde maurtua i live. Alle insekter har