Pepper på vann

Er det mulig å skremme bort pepper med oppvasksåpe? Dette enkle forsøket reiser mange spørsmål. Hva er det som skjer? Hvordan er det mulig? Èn ting er sikkert og det er at krydderet blir skremt. Bare prøv det selv.

UTSTYR
  • En tallerken
  • Vann
  • Pepper eller en annen type krydder som flyter
  • Oppvasksåpe
SLIK GJØR DU
  1. Ha litt vann i en tallerken og dryss pepper over. Hvis du ikke har pepper kan du bruke en annen type krydder som flyter, for eksempel oregano.
  2. Ta litt oppvasksåpe på en finger. 
  3. Stikk fingeren i midten av tallerkenen. Hva skjer?
HVA SKJER?

I vann er det overflatespenning – vannet ønsker å holde seg sammen. Overflatespenningen gjør at det lages en hinne øverst på vannet. Denne hinnen kan du se hvis du fyller et vannglass så fullt at vannet stikker over kanten. Overflatespenningen drar pepperet like mye fra alle kanter og derfor ligger det i ro. Når du drypper såpe oppi, senkes overflatespenningen rundt såpedråpen. Da trekker overflatespenningen mer fra glassets ytterkant enn fra midten og pepperet beveger seg utover.

Se vårt forskerutstyr her

Pepper på vann Er det mulig å skremme bort pepper med oppvasksåpe? Dette enkle forsøket reiser mange spørsmål. Hva er det som skjer? Hvordan er det mulig? Èn ting er sikkert og det er at krydderet blir skremt. Bare prøv det selv. HVA SKJER? I vann er det overflatespenning – vannet ønsker å holde seg