Vi forsker på polymerer

Hva tror du skjer hvis du stikker en blyant gjennom en pose med vann? Dette eksperimentet tar deg med inn i vitenskapens magiske verden. La oss forske på polymerer.

UTSTYR
  • Pose med vann
  • Blyanter
SLIK GJØR DU
  1. Fyll en pose med vann.
  2. Stikk blyantene forsiktig gjennom posen og ut igjen på den andre siden.
  3. Kan du forske deg frem til hvilken form på blyantene som tettes best?
HVA SKJER?

Plastposer er laget av en type stoff som kalles for polymer. Stoffet er veldig fleksible og kan legge seg rundt blyanten gjøre det tett. Hvis du trekker blyanten ut blir derimot hullet for stort til at polymerene klarer å tette og vannet renner ut.

Hva kan dere snakke om?

Noen polymerer elsker vann. De klarer nemlig å suge til seg så mye vann at de utvider seg og blir mye større. Det er et ganske likt stoff som finnes i bleier. Det er derfor de kan suge til seg så mye tiss.

Kunstig snø og voksekuler

Kunstig snø er et pulver som suger til seg veldig mye vann. Det kan faktisk suge til seg så mye som 100 ganger sin egen vekt med vann. Snøpulveret kan brukes flere ganger. La det stå på benken noen dager, så tørker det inn igjen. Da kan du dryppe på vann på nytt.

Bestill kunstigsnø her Bestill voksekuler her

Polymerer

Vi forsker på polymerer Hva tror du skjer hvis du stikker en blyant gjennom en pose med vann? Dette eksperimentet tar deg med inn i vitenskapens magiske verden. La oss forske på polymerer. HVA SKJER? Plastposer er laget av en type stoff som kalles for polymer. Stoffet er veldig fleksible og kan legge seg rundt