Vi forsker på rødkålsaft

Rødkålsaft har mange fargerike egenskaper som det er spennende å utforske. Samtidig kan du studere effekten av syrer og baser.

UTSTYR

  • Rødkålsaft (fra syltet rødkål eller fra rødkålpulver løst i vann)
  • Salmiakk
  • Sitronsaft
  • Natron
  • Eddik (7%)
  • Zalo
  • 50 ml rør eller kjøkkenglass
  • pH-papir hvis du har

( 50 ml rør og ph-papir inngår i «mitt første laboratorium»)

SLIK GJØR DU
  1. Hell rødkålsaft i 50 ml rør eller kjøkkenglass.
  2. Mål pH på løsningen hvis du har pH-papir.
  3. Tilsett de ulike stoffene og væskene du har. Hva skjer med fargen?
  4. Har pH endret seg?
  5. Hva skjer hvis du først tilsetter et stoff og så et annet?
eksperimenter rundt samme tema
Bestill mitt første laboratorium med alt utstyret her
HVA KAN DERE SNAKKE OM?

Rødkål inneholder et fargestoff som heter antocyanin. Det skifter farge etter hvor surt eller basisk omgivelsene er. Stoffet er grønt, blått eller gult i base og rosa når det er i syre. Når man dyrker rødkål i basisk jord, blir det faktisk blåkål.

 

Rødkål inneholder et fascinerende fargestoff som kan lære oss mye om syrer, baser og pH.