KJEMISK BALLONGBLÅSING

Blir du sliten av å blåse opp ballonger til bursdagsselskaper eller kanskje du ser etter et kult triks? Med denne oppskriften kan du bruke en kjemisk reaksjon til å blåse opp ballonger.

UTSTYR
  • Ballonger
  • Natron
  • Eddik
  • Flaske
SLIK GJØR DU
  1. Fyll ballongen med 1-2 spiseskjeer med natron.
  2. Fyll ca. 1 dl romtemperert eddik i flasken.
  3. Tre ballongen over åpningen på flasken. Pass på så det ikke renner natron ned i flasken enda.
  4. Når ballongen sitter skikkelig, løfter du ballongen slik at natronet faller ned i eddiken og det begynner å bruse.
  5. Hold ballongen fast ved flasketuten, mens den fylles med gass.
  6. Når ballongen er fylt med gass kan du løsne den og knyte den igjen.
Eksperimenter rundt samme tema:
Bestill erlenmeyerkolbe her
HVA SKJER?

Når natron blandes med en syre som eddik skjer det en kjemisk reaksjon og det lages karbondioksidgass. Denne gassen tar mye mer plass enn eddiken og natronet og fyller ballongen slik at den blåses opp. Hvis du vil utvide eksperimentet kan du blåse opp en ballong på vanlig måte slik at den blir like stor som den med karbondioksid. Så kan dere se på hvor mye disse ballongene veier og hvordan de oppfører seg. Tror du karbondioksid er lettere eller tyngre enn vanlig luft?

KJEMISK BALLONGBLÅSING Blir du sliten av å blåse opp ballonger til bursdagsselskaper eller kanskje du ser etter et kult triks? Med denne oppskriften kan du bruke en kjemisk reaksjon til å blåse opp ballonger. Eksperimenter rundt samme tema: Badebomber Gass som lyseslukker Vulkan i flaske Bygg molekylmodeller Sitrontriks med ballonger HVA SKJER? Når natron blandes med