Lek med møbiusbånd

Møbiusbånd byr på mange overraskelser. Samtidig kan du finne et matematisk mønster.

UTSTYR
 • Papir
 • Saks
 • Tape
 • Penn
SLIK GJØR DU

 

 1. Lag en ca 5 cm bred og 20 cm lang stripe papir ved hjelp av en saks.
 2. Tegn et mønster på den ene siden.
 3. Vri båndet en gang og tape endene sammen. Nå har du et møbiusbånd med en overflate. Du kan følge en side med fingeren, og komme tilbake der du startet.
 4. Klipp båndet i to på langs. Hva skjer?
 5. Lag en ny papirstripe og tegn mønster på den ene siden. Denne gangen vrir du to ganger før du taper endene sammen. Har dette bånde en eller to sider?
 6. Hva skjer når du klipper det i to på langs?
 7. Klarer du å lage bånd hvor du vrir 3 og 4 ganger før du limer sammen?
 8. Finner du et mønster?
Eksperimenter rundt samme tema:
Se vårt forskerutstyr her
HVA SKJER?

Möbiusbånd er i matematikken en flate som bare har en side. Det er oppkalt etter en tysk matematiker som het Møbius.

Møbiusbånd inspirerte kunstneren Aase Texmon Rygh. Et av hennes hovedverk er de møbius-skulpturer hvor hun har bruktmatematiske prinsipper til å lage det hun kalte «evighetens form».

Den nederlandske kunstneren M. C. Escher illustrerte möbiuseffekten med å fremstille bandet som en stige, der han lot maur vandre rundt. Alle gikk i samme retning på samme flaten, men ble synlig opp-ned i enkelte faser av vandringen

 

Lek med møbiusbånd Møbiusbånd byr på mange overraskelser. Samtidig kan du finne et matematisk mønster. Eksperimenter rundt samme tema: Lag en kalender HVA SKJER? Möbiusbånd er i matematikken en flate som bare har en side. Det er oppkalt etter en tysk matematiker som het Møbius. Møbiusbånd inspirerte kunstneren Aase Texmon Rygh. Et av hennes hovedverk