FLEIP ELLER FAKTA?

Premier til konkurranse hos Forskerfabrikken

Mandag 6. mars åpner endelig påmeldingen til Forskerfabrikkens sommerskole!

FINN DITT KURSSTED HER

Før påmeldingen åpner har vi en liten konkurranse på Facebook og Instagram, der vi presenterer noen myter om hjernen. Er det fleip eller fakta?

Hver dag trekker vi to vinnere som vinner en forundringspakke fra Forskerfabrikken.

DELTA I KONKURRANSEN

MYTE:
«Vi er født med et visst antall hjerneceller, og utvikler ikke nye gjennom livet»

En nyfødt baby har like mange hjerneceller som en voksen person, men noen av disse cellene fornyes gjennom livet, til og med hos gamle mennesker. Man ser også at noen områder av hjernen, som hippocampus, får flere celler hvis man øver mye på noe. Derfor er man ikke født med en bestemt intelligens, men kan utvikle sine evner gjennom hele livet.

Vinner av konkurransen søndag 5. mars er:

Henriette Sjursen Aanensen og Tonje Kristin Sandvik.

Gratulerer!

Hjernen
Hjernen

Vinner av konkurransen lørdag 4. mars er:

Malin Rognlid og Aina Sletten

Gratulerer til dere!

MYTE:

«Folk flest bruker bare 10 prosent av hjernekapasiteten sin»

Utgangspunktet for myten går helt tilbake til 1800-tallet da en psykolog på Harvard Universitetet foreslo at mennesker bare bruker en brøkdel av sitt potensiale. Den ble forsterket da de første bildene man tok med hjerneskanningsteknikker viste at bare noen områder av hjernen lyste opp som tegn på aktivitet. Videre har myten blitt spredt av mennesker som vil selge verktøy for å utvikle psykiske krefter. 

Men det finnes ingen studier som viser at vi bare bruker en viss prosentdel av hjernen. Alle cellene må hele tiden holde seg i live. Hjernen er faktisk det organet som krever mest energi. Den utgjør bare 2% av kroppsvekten, men bruker 20% av energien. Dessuten ser man at de fleste oppgaver blir utført av store nettverk som strekker seg over store deler av hjernen. Og det er også full aktivitet i hjernen når vi sover. 

MYTE:

«Høyre hjernehalvdel tenker kreativt og kunstnerisk mens venstre hjernehalvdel tenker strukturert og organisert»

SVAR:

Grunnlaget for myten oppstod allerede på 1600-tallet da man innså at hjernen hadde to halvdeler som var litt forskjellige. Men den stemmer ikke. Selv om noen funksjoner er lokalisert til en hjernehalvdel, bruker vi hele hjernen hele tiden. Det foregår et utstrakt samarbeid mellom de to hjernehalvdelene. Samtidig ser vi at mennesker som mangler eller får ødelagt en hjernehalvdel, klarer seg med den andre de har. Alle funksjoner kan altså flyttes over i en hjernehalvdel.  

På Forskerfabrikkens sommerskole får barn trening i å både tenke kreativt og strukturert. 

Les mer om sommerskolen

Vinner av konkurransen fredag 3. mars er:

Ellen Pedersen og Trond Johnsen

Vi gratulerer!

Kilde: Neuromyths, debunking false ideas about the brain. Tracey Tokuhama-Espinosa, W. W. Norton & Company