SVEVENDE såpebobler

Såpebobler får ut lekenheten i de aller fleste av oss, og det er ekstra spennende å utforske ulike måter å lage såpebobler på. Men hva er den beste oppskriften på såpebobler? Slik lager du din egen såpebobleblanding. Når blandingen er klar, kan du følge oppskrift nummer to for å lage svevende såpebobler.

UTSTYR
  • 3 l vann
  • 2 dl oppvasksåpe
  • 0,5 dl glyserol
SLIK GJØR DU
  1. Bland alt sammen i en balje.
  2. Lag såpeboblemakere av sugerør og tape, hyssing eller andre ting du har for hånden.
  3. Du kan også blåse såpebobler med hendene.
Verdt å vite om såpebobler

Det er spennende å teste ulike måter å lage såpebobler på, som å sette sammen sugerør, bruke hyssing eller fingrene. Uavhengig av formen vi bruker for å lage dem, vil de alltid bli runde. Det er fordi den runde formen er den mest energibesparende. Her er overflaten minst i forhold til volumet. Av samme grunn klistrer såpebobler seg gjerne sammen for å minske overflate-arealet ytterligere ved å dele en vegg.

Såpebobler har også vakre farger. Det skyldes at lyset reflekteres mellom de to lagene av såpefilm. Når vannet i midten fordamper, krymper avstanden mellom såpelagene og fargene forandrer seg. Såpebobler kan også reflektere det som omgir dem slik speil gjør.

Når du blåser såpebobler, faller de alltid ned fordi tyngdekraften trekker på dem. Men det går an å få dem til å sveve ved hjelp av litt kjemi. Følg oppskriften under for å finne ut hvordan.

UTSTYR
  • Vanntett boks
  • Husholdningseddik
  • Natron
  • Såpebobler
SLIK GJØR DU
  1. Hell eddik i bunnen av boksen slik at hele flaten er dekket.
  2. Tilsett natron slik at det skummer godt. Nå legger det seg karbondioksidgass i bunnen over eddiken. Den er tyngre enn luft, så den stiger ikke opp.
  3. Blås såpebobler forsiktig over boksen, slik at de svever ned og legger seg oppå den usynlige gassen. Pass på at du ikke blåser rett ned i boksen slik at gasslaget blir ødelagt.
Kjøp såpebobleutstyr her

SVEVENDE såpebobler Såpebobler får ut lekenheten i de aller fleste av oss, og det er ekstra spennende å utforske ulike måter å lage såpebobler på. Men hva er den beste oppskriften på såpebobler? Slik lager du din egen såpebobleblanding. Når blandingen er klar, kan du følge oppskrift nummer to for å lage svevende såpebobler.