lag såpebobler

Kan du tenke deg et større blikkfang enn en enorm såpeboble på en varm sommerdag? Her får du Forskerfabrikkens oppskrift på såpebobler så store som menneskehoder.

UTSTYR
  • 3 dl vann
  • 2 dl oppvasksåpe
  • 0,5 dl glyserol
  • Balje eller bøtte
  • Sugerør
  • Tape
SLIK GJØR DU
  1. Bland ingrediensene i balja og rør godt.
  2. Sett sugerørene sammen til en trekant, dypp i såpebobleblandingen og blås forsiktig på såpeboblehinna som dannes inne i trekanten. Det kan ta litt tid før dere klarer å lage store såpebobler, så tålmodighet er lurt.Blir det trekantede bobler?
  3. Hva hvis du setter sugerør sammen til en firkant? Blir det firkantede bobler?
  4. For å lage enda større såpebobler kan dere lage en såpeboblemaker av to pinner med hyssing mellom.
Eksperimenter rundt samme tema:
Forskerfabrikkens såpebobleutstyr gir gigantiske bobler
Hva kan dere snakke om?

Det er spennende å teste ulike måter å lage såpebobler på, som å sette sammen sugerør, bruke hyssing eller fingrene. Uavhengig av formen vi bruker for å lage dem, vil de alltid bli runde. Det er fordi den runde formen er den mest energibesparende. Her er overflaten minst i forhold til volumet. Av samme grunn klistrer såpebobler seg gjerne sammen for å minske overflate-arealet ytterligere ved å dele en vegg.

Såpebobler har også vakre farger. Det skyldes at lyset reflekteres mellom de to lagene av såpefilm. Når vannet i midten fordamper, krymper avstanden mellom såpelagene og fargene forandrer seg. Såpebobler kan også reflektere det som omgir dem slik speil gjør.

 

lag såpebobler Kan du tenke deg et større blikkfang enn en enorm såpeboble på en varm sommerdag? Her får du Forskerfabrikkens oppskrift på såpebobler så store som menneskehoder. Hva kan dere snakke om? Det er spennende å teste ulike måter å lage såpebobler på, som å sette sammen sugerør, bruke hyssing eller fingrene. Uavhengig av formen