Er det liv på mars?

Utforskningen av vår naboplanet Mars pågår for fullt. Forskerne har mange spørsmål. Har det noen gang vært liv der? Lever noe på Mars nå? Kan vi mennesker bosette oss på Mars i fremtiden?

Her er et eksperiment som simulerer hvordan forskere jobber når de skal jakte på liv på Mars og leter etter usynlige mikroorganismer.

UTSTYR
 • Tørre brødskiver
  Du kan evt. la brød ligge til tørk over natten
 • Ingredienser du vil smøre på brødet som olje, salt, smør, sukker
 • Gjennomsiktige plastposer
SLIK GJØR DU
 1. Forestill deg at du kommer til en planet laget av tørt brød. Her er det ikke noe luft i atmosfæren, og temperaturen er omtrent som på jorda. Du lurer på om noen mikroorganismer lever i brødet. Hvordan kan du vekke dem til live?
 2. Lag deg noen hypoteser som:-Jeg tror de våkner til liv hvis jeg fukter brødet med vann.
  -Jeg tror de våkner til liv hvis jeg fukter brødet med matolje eller smører dem inn med smør.
  -Jeg tror de våkner til liv med salt.
  -Jeg tror de våkner til liv med sukker.
 3. Finn frem tørre brødskiver og tilsett det du tror trengs for at ukjente organismer skal våkne til liv og formere seg slik at du kan se dem.
 4. Legg brødskivene i gjennomsiktige plastposer og knyt igjen slik at det ikke kommer mer luft inn.
 5. Følg med på hva som skjer de neste dagene. Vokser det opp noe? Blåser posene seg opp fordi noe skiller ut en gass?
eksperimenter rundt samme tema
Du kan pusle et kart over solsystemet
HVA SKJER?

Roveren Perseverance som letere etter liv på Mars skal jakte på molekyler som kjennetegner liv.  I 1970 landet to helt like fartøy kalt Viking landers på Mars. De gjorde fire eksperimenter for å jakte på liv som ligner litt på forsøket du gjør her. Ett av forsøkene viste tegn til liv, men fordi de tre andre ikke gjorde det, stoler man ikke på resultatet.

Vil du vite mer om Perseverance kan du besøke NASA sine nettsider.

HVA er spesielt med jorda?

På Jorda myldrer det av liv, og det er fordi akkurat denne planeten har mange helt spesiellt egenskaper. Her er de viktigste:

 • Det er mye vann på Jorda, og vann har mange egenskaper som er gunstige for liv. En av dem er at vann beskytter mot skadelig stråling, og det var avgjørende for at livet kunne oppstå i havet.
 • Temperaturen på Jorda gjør at vann både forekommer som is, væske og gass. Når vann fordamper og blir til gass som deretter samler seg i dråper og faller ned som regn eller snø, får vi hele tiden nytt ferskvann.
 • Jorda har en magnetisk kjerne. Den gir Jorda et magnetfelt som beskytter mot skadelig stråling.
 • Ytterst har Jorda en skorpe av størknet stein som flyter oppå et lag av magma. Sprekker deler jordskorpen i kontinenter som flytter seg rundt og er med på å skape nye betingelser for liv.
 • Langt tilbake i evolusjonen fikk noen celler evenen til å lage oksygen fra karbondioksidgass. Fotosyntesen var oppfunnet. Oksygen gjør det mulig å hente ut mye energi når energirike molekyler blir brutt ned. Uten mye oksygen, ville neppe større flercellede dyr blitt utviklet. fra
 • Gjennom milliarder av år har Jorda fått en atmosfære som holder på varmen fra Sola og inneholder gasser som livet er avhengig av. Gassene beskytter også mot skadelig stråling.
 • Aksen Jorda roterer rundt er skrå i forhold til Sola. Det skaper årstider med mange ulike klima som mikroorganismer, planter og dyr har tilpasset seg. Månen stabiliserer denne vinklingen av Jorda slik at det ikke oppstår store forandringer.

Er det liv på mars? Utforskningen av vår naboplanet Mars pågår for fullt. Forskerne har mange spørsmål. Har det noen gang vært liv der? Lever noe på Mars nå? Kan vi mennesker bosette oss på Mars i fremtiden? Her er et eksperiment som simulerer hvordan forskere jobber når de skal jakte på liv på Mars