Er det liv på mars?

Utforskningen av vår naboplanet Mars pågår for fullt. Forskerne har mange spørsmål. Har det noen gang vært liv der? Lever noe på Mars nå? Kan vi mennesker bosette oss på Mars i fremtiden?

Her er et eksperiment som simulerer hvordan forskere jobber når de skal jakte på liv på Mars og leter etter usynlige mikroorganismer.

UTSTYR
 • Tørre brødskiver,
  Du kan evt. la brød ligge til tørk over natten
 • Ingredienser du vil smøre på brødet som olje, salt, smør, sukker
 • Gjennomsiktige plastposer
SLIK GJØR DU
 1. Forestill deg at du kommer til en planet laget av tørt brød. Her er det ikke noe luft i atmosfæren, og temperaturen er omtrent som på jorda. Du lurer på om noen mikroorganismer lever i brødet. Hvordan kan du vekke dem til live?
 2. Lag deg noen hypoteser som:

  Jeg tror de våkner til liv hvis jeg fukter brødet med vann.

  Jeg tror de våkner til liv hvis jeg fukter brødet med matolje eller smører dem inn med smør.

  Jeg tror de våkner til liv med salt.

  Jeg tror de våkner til liv med sukker.

  Du kan også kombinere noen av disse ingrediensene.

 3. Finn frem tørre brødskiver og tilsett det du tror trengs for at ukjente organismer skal våkne til liv og formere seg slik at du kan se dem.
 4. Legg brødskivene i gjennomsiktige plastposer og knyt igjen slik at det ikke kommer mer luft inn.
 5. Følg med på hva som skjer de neste dagene. Vokser det opp noe? Blåser posene seg opp fordi noe skiller ut en gass?
HVA SKJER?

Roveren Perseverance som letere etter liv på Mars skal jakte på molekyler som kjennetegner liv.  I 1970 landet to helt like fartøy kalt «Viking landers» på Mars. De gjorde fire eksperimenter for å jakte på liv som ligner litt på forsøket du gjør her. Ett av forsøkene viste tegn til liv, men fordi de tre andre ikke gjorde det, stoler man ikke på resultatet.

Vil du vite mer om Perseverance kan du besøke NASA sine nettsider.

Er det liv på Mars?

Er det liv på mars? Utforskningen av vår naboplanet Mars pågår for fullt. Forskerne har mange spørsmål. Har det noen gang vært liv der? Lever noe på Mars nå? Kan vi mennesker bosette oss på Mars i fremtiden? Her er et eksperiment som simulerer hvordan forskere jobber når de skal jakte på liv på Mars