Solsystem-aktiviteter

Solformørkelse

Midt på dagen, den 10. juni, blir det delvis solformørkelse over hele Norge. Da anbefaler vi i Forskerfabrikken alle å stoppe opp litt og nyte fenomenet. For solformørkelser hjelper oss å heve blikket. Vi blir minnet på at vi er en del av et solsystem der måner sirkler rundt åtte planeter som igjen sirkler rundt en stjerne. 

Rundt jorda sirkler kun én måne, og akkurat denne dagen plasserer den seg mellom oss og sola og kaster skygge på jorda. Med solformørkelsesbriller kan dere se hvordan månen gradvis beveger seg forbi soloverflaten.

Men husk, det er viktig å beskytte øynene. Har du ikke egnet utstyr finner du lenke til våre solformørkelsesbriller lenger ned.

Får dere lyst til å fordype dere i solsystemet, har vi samlet noen gode idéer til dere. For det første kan det være spennende å lage en modell av solsystemet for å få en opplevelse av avstandene det er snakk om. Det er fascinerende å undre seg over om det har vært liv på Mars, hvorfor det er så mye liv på jorda og hva som er inni planeten vår. Og vil dere utforske kraften i solenergi som vi alle er avhengig av for å leve, kan dere bygge en solkoker.   

lag en modell av solsystemet
Solsystemet
Er det liv på mars? Og hvorfor myldrer det av liv på jorda?
lag en modell av jordas indre
jordklode 1liten
lag en solkoker
Solkoker
solformørkelsesbriller

Vi har laget solformørkelsesbriller slik at du og dine kan få oppleve det spennende naturfenomenet. Brillene beskytter mot UVB og UVA stråling, slik at det både blir trygt og behagelig å se på solen.

Bestill briller her!