Solsystem-aktiviteter

Solformørkelse

Rundt jorda sirkler kun én måne. Når det er solformørkelse, plasserer den seg mellom oss og sola og kaster skygge på jorda. Solformørkelser hjelper oss å heve blikket. Vi blir minnet på at vi er en del av et solsystem der måner sirkler rundt åtte planeter som igjen sirkler rundt en stjerne.

Men husk, det er viktig å beskytte øynene. Har du ikke egnet utstyr finner du lenke til våre solformørkelsesbriller lenger ned.

Får dere lyst til å fordype dere i solsystemet, har vi samlet noen gode idéer til dere. For det første kan det være spennende å lage en modell av solsystemet for å få en opplevelse av avstandene det er snakk om. Det er fascinerende å undre seg over om det har vært liv på Mars, hvorfor det er så mye liv på jorda og hva som er inni planeten vår. Og vil dere utforske kraften i solenergi som vi alle er avhengig av for å leve, kan dere bygge en solkoker.   

lag en modell av solsystemet
Solsystemet
Er det liv på mars? Og hvorfor myldrer det av liv på jorda?
lag en modell av jordas indre
jordklode 1liten
lag en solkoker
Solkoker
HVA SKJER UNDER EN SOLFORMØRKELSE?

Solformørkelser oppstår når sola, månen og jorda ligger på en linje med månen i midten. De stedene på jorda der månen skygger for hele soloverflaten, oppstår det en helskygge. Noen ganger ser man allikevel sola som en ring rundt månen fordi avstanden til månen er på sitt største og derfor for liten til å dekke sola helt. I områder hvor måneskyggen bare dekker deler av sola, er formørkelsen delvis.

solformørkelsesbriller

Vi har laget solformørkelsesbriller slik at du og dine kan få oppleve det spennende naturfenomenet. Brillene beskytter mot UVB og UVA stråling, slik at det både blir trygt og behagelig å se på solen.

Bestill briller her!