Slim av maismel

Det er enkelt å lage slim av maismel. Du kan også bruke potetmel. Samtidig får du utforsk en helt spesiell væske.

UTSTYR
  • Maismel eller potetmel
  • Et glass
  • Noe å røre med
SLIK GJØR DU
  1. Bland et like stort volum vann og maismel.Rør godt slik at det blander seg.
  2. Rør rundt i blandingen med en finger. Hva skjer når du rører raskere og raskere?
  3. Ta litt av blandingen over i hånden. Greier du å helle blandingen over i den andre hånden? Hva skjer når du presser hånden sammen?
eksperimenter rundt samme tema
Slimutstyr fra Forskerfabrikken
HVA skjer

Maisenna inneholder sukkermolekyler som er satt sammen i lange kjeder. I riktig blandingsforhold med vann blir disse trådformede molekylene til en deig når du legger press på dem. Stoffet blir hardere jo mer trykk du legger på det. Lar du derimot bare tyngdekraften trekke forsiktig i molekylene, begynner de å renne fritt.

Potetmel inneholder også sukkermolekyler i lange kjeder, men de kjemiske egenskapene er litt annerledes enn molekylene i maisenna.

Ketchup oppfører seg omvendt. Den renner under trykk, men er fast når du ikke klemmer på flaska. Derfor kan ketchupen noen ganger sprute ut når du forsøker å lage en fin stripe på pølsa du holder i hånden.

Væsker som oppfører seg slik som maisenna/vann og ketchup kalles ikke-newtoniske væsker.

Newtoniske væsker er like seige når de renner fritt og når de utsettes for kraftig røring.

Slim av maismel Det er enkelt å lage slim av maismel. Du kan også bruke potetmel. Samtidig får du utforsk en helt spesiell væske. eksperimenter rundt samme tema Slim av lim og linsevæske Spiselig slim Tenkeslim HVA skjer Maisenna inneholder sukkermolekyler som er satt sammen i lange kjeder. I riktig blandingsforhold med vann blir disse