BALLONGEN SOM IKKE SPREKKER AV VARME

Spør en venn om det er mulig å ta en ballong borti et brennende lys uten at ballongen sprekker. Antageligvis vil hen påstå at det ikke er mulig. Vel, da kan du vise at det faktisk er mulig! Du ønsker at ballongen ikke sprekker, men rett og slett bare blir sotete. Sprøtt, ikke sant?

Du trenger

  • Ballonger
  • Telys
  • Fyrstikker

Slik gjør du

  1. Få hjelp av en voksen.
  2. Tenn et telys og sett det på et ark med aluminiumsfolie.
  3. Blås opp en ballong og hold den over lyset. Hvor lang tid tar det før ballongen sprekker? Du kan gjerne begynne langt oppe og bevege ballongen nedover til den sprekker.
  4. Tenn lyset på nytt.
  5. Fyll en ballong med litt vann. Blås den opp litt slik at det er både vann og luft inni ballongen.
  6. Hold ballongen over lyset slik at flammen treffer der hvor vann ligger. Hvor lang tid tar det nå før ballongen sprekker?
eksperimenter rundt samme tema
Se vårt forskerutstyr her!

HVA SKJER?

Den første ballongen sprekker fordi det overføres varme fra lyset til ballongen. Denne varmen får ballongen til å smelte slik at den sprekker. Når man derimot fyller ballongen med vann, overføres varmen til vannet.  Da blir vannet varmere, i stedet for at ballongen smelter og sprekker. Hvis du har en større varmekilde, sånn at det overføres mer varme enn vannet klarer å trekke til seg, sprekker likevel ballongen.

Ballong over et telys
[/col]

BALLONGEN SOM IKKE SPREKKER AV VARME Spør en venn om det er mulig å ta en ballong borti et brennende lys uten at ballongen sprekker. Antageligvis vil hen påstå at det ikke er mulig. Vel, da kan du vise at det faktisk er mulig! Du ønsker at ballongen ikke sprekker, men rett og slett bare