Magisk egg

Visste du at man kan presse et kokt egg ned i en flaske ved å endre luftrykket inne i flaska? Prøv å lokke egget ned i flaska ved hjelp av litt varme.

UTSTYR
  • Ett kokt egg uten skall
  • Kolbe eller flaske med en tut som er litt smalere enn ett egg. Beholderen må ikke være brennbar.
  • Litt papir
  • Fyrstikker
SLIK GJØR DU
  1. Legg litt papir i beholderen og tenn på. Få hjelp av en voksen.
  2. Når det har brent noen sekunder legger du egget over åpningen slik at den blir tett.
  3. Vent og se mens egget suges ned i flasken.
flere Eksperimenter rundt samme tema:
Bestill erlenmeyerkolbe her
HVA SKJER?

Over oss er det masse luft som dytter oss nedover. Dette kalles for lufttrykk. Når det brenner i flasken blir luften varm og den utvider seg. Derfor presses det en del luft ut av flasken. Når flammen slukker og lufta kjøles ned, tar luften mindre plass. Det blir derfor lavere lufttrykk inne i flasken. Da er lufttrykket lavere inne i flasken enn utenfor, og luften over egget dytter det ned i flasken. Du kan gjøre eksperimentet med en vri hvis du stikker et kakelys i egget mens det ligger nede i flasken. Da suges egget opp i flasken.

HVA KAN DERE SNAKKE OM?

For at noe skal brenne trengs tre ting: varme, oksygen og et brennbart materiale. Hvis man fjerner en av disse slukker brannen. Dette kalles for branntrekanten.

Magisk egg Visste du at man kan presse et kokt egg ned i en flaske ved å endre luftrykket inne i flaska? Prøv å lokke egget ned i flaska ved hjelp av litt varme. flere Eksperimenter rundt samme tema: Fargerike egg Nakne egg Egg som flyter Sterke egg Stigende vann HVA SKJER? Over oss er