VI FÅR ET EGG TIL Å FLYTE

Når du legger et egg i en kjele for å koke det, synker det til bunnen. Kan du få det til å flyte?

Du trenger

 • 1 egg
 • 500 ml begerglass eller stort syltetøyglass
 • 250 ml begerglass eller vanlig glass
 • Salt
 • dl mål
 • Skje
 • Saks
 • Papir

Slik gjør du

 1. Fyll 300 ml varmt vann fra springen i det store begerglasset og legg et egg ned i vannet. Synker eller flyter det?
 2. Mål opp 0,5 dl salt. Hell saltet ned i vannet og rør til saltet har løst seg opp. Hva skjer med egget nå? Flyter eller synker det?
 3. Tilsett konditorfarge slik at saltvannet får litt farge.
 4. Lag en form av papir som er formet som en stor rund skje. Rundingen skal være så stor at den kan dekke overflaten til saltvannet og “hanken” skal henge opp over kanten slik du ser på bildet her.
 5. Gjør klar 200 ml varmt vann i et glass.
 6. Legg papiret på saltvannet i det store begerglasset og hold glasset litt på skrå mens du heller ferskvannet fra det lille begerglasset ned på papiret langs hanken. Papiret hindrer de to væskene i å blande seg.
 7. Dra så papiret forsiktig opp.
 8. Legg så egget forsiktig ned i det store begerglasset. Hva skjer? Synker det, eller flyter det?

   

flere Eksperimenter rundt samme tema:
Se vårt forskerutstyr her!

HVA SKJER?

Egg har høyere tetthet enn vann. Derfor synker egget i vanlig ferskvann. Men når du løser salt i vannet, øker tettheten til vannet slik at den blir større enn tettheten til egget, og da flyter egget. Når du både har saltvann og vanlig vann i samme glass, legger egget seg i midten.

Kan en appelsin flyte?

Legg en appelsin i vann i det store begerglasset. Flyter eller synker den? Skrell så appelsinen og legg en appelsinbåt i vann. Hva skjer nå? Du vil se at en appelsin med skall flyter mens appelsinbåten synker. Skallet inneholder luft som gjør at appelsinen får lavere tetthet enn vann. Derfor flyter den. Når du tar vekk skallet, er selve appelsinkjøttet tyngre enn vann og synker.

Redningsvester fungerer som appelsinskallet og hjelper deg med å flyte.

VI FÅR ET EGG TIL Å FLYTE Når du legger et egg i en kjele for å koke det, synker det til bunnen. Kan du få det til å flyte? flere Eksperimenter rundt samme tema: Fargerike egg Nakne egg Magisk egg Sterke egg Når is smelter Lag på lag