Lag en vulkan i flaske!

Vulkaner er for farlige til å nærme seg, men minivulkaner i en Erlenmeyerkolbe kan du forske på.

UTSTYR
SLIK GJØR DU
  1. Mål opp 30 ml 3 % hydrogenperoksid i en målesylinder. Hell væsken over i Erlenmeyerkolben. Hvis du får litt hydrogenperoksid på huden, så skyll det av i vann.
  2. Tilsett noen dråper oppvasksåpe og rød konditorfarge. Roter flasken slik at alt blander seg jevnt.
  3. Tilsett 2 teskjeer tørrgjær i Erlenmyerkolben
  4. Se hva som skjer!
eksperimenter rundt samme tema
BESTILL MITT FØRSTE LABORATORIUM MED ALT UTSTYRET DU TRENGER HER
HVA KAN DERE SNAKKE OM?

Skummet som kommer ut av flasken skyldes at gjærcellene har et molekyl på overflaten som fungerer som en liten maskin. Maskinen kalles katalase, og den kan omdanne 40 millioner hydrogen- peroksid­molekyler til oksygengass og vann på ett sekund. Gassen får såpen til å lage et vulkanlignende skum.

Hydrogenperoksid er skadelig i store mengder, og finnes ofte der hvor gjærceller lever. Derfor har gjærcellene katalase på utsiden for å beskytte seg.

I kroppen din har du mange andre maskiner som utretter de mest utrolige oppgaver. De kalles også enzymer og får kjemiske reaksjoner til å gå raskt.

Lag en vulkan i flaske! Vulkaner er for farlige til å nærme seg, men minivulkaner i en Erlenmeyerkolbe kan du forske på. eksperimenter rundt samme tema Vulkan i flaske Badebomber Kjemisk ballongblåsing Bygg molekylmodeller HVA KAN DERE SNAKKE OM? Skummet som kommer ut av flasken skyldes at gjærcellene har et molekyl på overflaten som fungerer