Intervju med Avi Loeb

verdensrommet

Prøv å forestille deg at du bor på en planet i et helt annet solsystem enn vårt. Her har dere romskip som kan fjernstyres. En dag går noe galt, og romskipet eksploderer. Delene fra romskipet sprer seg utover i verdensrommet. I 2017 kommer en av delene fra romskipet inn i vårt solsystem.

Historien er oppdiktet, men kanskje ikke helt. I oktober 2017 oppdaget vi noe helt nytt på himmelen. På vei vekk fra sola, med en hastighet på 315 800 kilometer per sekund, var det plutselig noe som ikke tilhørte solsystemet vårt.

Tingen fikk navnet Oumuamua og ble fulgt av mange teleskoper for å finne ut mest mulig, men forskerne hadde dårlig tid. Allerede i desember var den for langt unna til å kunne sees lenger.

Observasjonene viste at Oumuamua var annerledes enn alle kjente kometer og asteroider i solsystemet vårt. Forskerne kom frem til at den enten så ut som en pannekake eller som en sigar. Lysstyrken den sendte ut var så sterk at den kan ha vært laget av metall.

Asteroider er laget av stein og går i en fast bane rundt sola. Kometer er steiner dekket av is. Når de kommer nær sola, smelter isen og skiller ut gass.

Avi Loeb er professor ved det berømte universitetet Harvard og har studert Oumuamua nøye. Han mener at Oumuamua mest sannsynlige er et solseil (som blir dyttet frem av solstråler) fra et romfartøy ikke skapt av mennesker.

– Det er lett å forklare at Oumuamua ikke kommer fra solsystemet vårt. Jorda går i bane rundt sola med en fart på 29,7 kilometer per sekund. Slik er det også for de andre planetene i sol-systemet selv om farten varierer noe. Oumuamua beveget seg alt for raskt til å gå i bane rundt sola, forteller Loeb.

Oumuamua økte farten når den forlot sola uten å skille ut en gass. Derfor er Loeb sin hypotese at Oumuamua er laget av en intelligent sivilisasjon i et solsystem langt borte. Dette er andre forskere skeptiske til. I 2020 oppdaget vi et slikt objekt skapt av oss mennesker. Det var rester etter en rakett som ble sendt til månen i 1966.

TEMA PÅ ÅRETS SOMMERLAB

På vår populære Sommerlab skal barna lære mer om Oumuamua, planeten vår og verdensrommet. 

LES MER OM SOMMELAB HER