Finnes det aliens?

verdensrommet

Det er lett å le av mennesker som tror vi får besøk av romskip laget av aliens. Men nå har en berømt professor sagt det samme. Derfor tok vi en prat med Avi Loeb ved Harvard Universitetet i USA.

EN MYSTISK GJEST I SOLSYSTEMET

I oktober 2017 ble det oppdaget vi noe helt nytt på himmelen. På vei vekk fra sola, med en hastighet på 315 800 kilometer per sekund, var det plutselig noe som ikke tilhørte solsystemet vårt. Gjenstanden fikk navnet Oumuamua, og mange teleskoper fulgte den for å finne ut mest mulig. Men forskerne hadde dårlig tid, allerede i desember var den for langt unna til at de kunne se den lenger. Det var ergerlig at den ikke ble oppdaget tidligere da den var på vei mot sola.

ANNERLEDES EN ASTEROIDER OG KOMETER

Asteroider består av stein og går i en fast bane rundt sola. Kometer er steiner dekket av is. Når de kommer nær sola, smelter isen og skiller ut gass. Oumuamua var annerledes enn alle kjente asteroider og kometer i vårt solsystem. Styrken i lyset som  den sendte ut varierte veldig mye , og det betyr at formen er  ujevn. Forskerne kom frem til at Oumuamua enten så ut som en tynn pannekake eller som en avlang smal sigar. Styrken i lyset var også spesiell. Den var så sterk at Oumuamua kan ha vært laget av metall. Men det mest spesielle var allikevel farten. Den økte etter at Oumuamua passerte sola!

Avi Loeb er professor ved det berømte universitetet Harvard og har studert Oumuamua nøye. Han mener den mest sannsynlige hypotesen er at Oumuamua er et solseil fra et romfartøy laget av aliens. Men det er andre forskere veldig skeptiske til. Derfor ba vi om et intervju, og Avi svarte raskt på e-posten vi sendte. Noen dager senere møtte vi ham på Zoom.  

Hvordan kan du være så sikker på at Oumuamua ikke stammer fra vårt solsystem?
  • Det er lett å forklare. Jorda går i bane rundt sola med en fart på 29,7 kilometer per sekund, og tyngdekreftene mellom jorda og sola holder oss i denne banen. Slik er det også for de andre planetene i solsystemet selv om farten varierer noe. Oumuamua beveget seg alt for raskt til å gå i bane rundt sola. Farten var over 300 000 kilometer per sekund.
Hvorfor tror du ikke Oumuamua er en asteroide eller komet fra et annet solsystem?
  • Oumuamua ligner ikke asteroidene og kometene som finnes i vårt solsystem. Asteroider er laget av stein, og har ingen hale når de forlater sola. Derfor går de en fast bane rundt sola. Kometer er steiner dekket av is. Når de kommer nær sola, smelter isen og skaper en komethale av gass og støv. Halen dytter litt på kometen slik at den øker farten og endrer bane. Men Oumuamua økte farten når den forlot sola uten å skille ut en gass. Det er mulig hvis Oumuamua var et solseil. For solstråler kan dytte på en gjenstand akkurat som en tennisball dytter på en tennisracket. Når solstrålene treffer gjenstanden og reflekteres tilbake, gir de en liten dytt. Slike dytter er veldig svake, men hvis gjenstanden er veldig tynn og lett, kan de allikevel ha betydelig effekt. Samtidig vet vi at ingenting i naturen lager slike tynne materialer. Min hypotese er derfor at Oumuamua var et solseil laget av en annen intelligent sivilisasjon i et solsystem langt borte, som vi også kan kalle aliens. I 2020 har vi faktisk oppdaget et slikt objekt som var skapt av oss mennesker. Det var rester etter en rakett som ble sendt til månen i 1966. Den har en tynn stor vegg som fungerte som et solseil slik at farten økte når den passerte sola.
Hva sier andre forskere til hypotesen din?

– Jeg får mye kritikk fra andre forskere. De mener en så spesiell påstand som at Oumuamua var et solseil, krever ekstra sterke bevis. Samtidig er de skeptiske til å lete etter spor fra andre sivilisasjoner. Jeg tenker at den eneste måten vi kan lære noe nytt når noe uventet skjer, er å ha et åpent sinn. Hvis vi skal finne andre sivilisasjoner, må vi se etter dem.

– Det er veldig enkelt å løse denne diskusjonen. Alt vi trenger er høyoppløselige fotografier. Og hvis vi er forberedt, kan vi få det neste gang et objekt som Oumuamua besøker vårt solsystem. Da bør vi sende ut et romfartøy med kamera som kan komme nærme nok til å ta gode bilder. Tenk om vi i fremtiden kan lande på et romfartøy fra en annen sivilisasjon? Tenk hvilken teknologi vi kunne fått innblikk i og ta tilbake til jorda. Kanskje vi kunne lære ting som vi fikk stor nytte av? Vi har allerede gjort en lignende ekspedisjon da et romfartøy besøkte asteroiden Beno. I 2023 vil fartøyet komme tilbake med jordprøver fra asteroiden.

Har du noen råd til barn som går på Forskerfabrikken?

– Ja, det har jeg. Alle barn må forsøke å være like nysgjerrige når de er voksne som de er nå. Og blir de forskere, får de muligheten til det, for forskning handler jo nettopp om å undersøke det vi er nysgjerrige på. Det er også viktig å tørre å gjøre feil.  Til og med den berømte Einstein gjorde feil. Jeg vil også oppfordre barn til å forsøke å behandle andre mennesker bra. Jeg tror vi kan løse alle problemer hvis vi samarbeider og bruker vitenskapen for å finne løsninger. Det viktigste akkurat nå er å ta vare på klimaet på jorda.

Her kan du lese mer om Avi Loeb: https://en.wikipedia.org/wiki/Avi_Loeb