Kan vann eksplodere?

Sommerskole

Denne sommeren kan unge forskere finne ut om man egentlig trenger fryser for å lage iskrem, og hva energi egentlig er.

Forskerfabrikkens sommerskole «Sommerlab», er et forskerkurs som går over fem dager i sommerferien. Fokus i år er miljø, bærekraft og teknologi. Barna skal blant annet utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. Målet er å gi unge forskere mellom 9 og 12 år dypere forståelse for realfagene, noe de vil ha glede av resten av livet. Og ja; vann kan faktisk eksplodere.

VIKTIG Å PRIORITERE DE YNGSTE I SAMFUNNET

Kursleder på sommerlab

Stadig flere skoleelever opplever utenforskap og økte forskjeller, særlig i en tid som preges av økonomisk nedgang. Takket være gode støttespillere mange steder i landet kan Forskerfabrikken tilby flere av sine sommerskoler til rabattert pris.

– Vi ser at det å gå på sommerskole har en langvarig positiv effekt, forklarer daglig leder i Forskerfabrikken, Hanne S. Finstad.

– Forskning viser at tilbud som sommerskole motvirker læringstapet mange barn får gjennom en lang ferie. Dette gjelder spesielt barn som ikke opplever så mye nytt i ferien. Av erfaring vet vi at mange barn sitter igjen med nye vennskap etter fem dager hos oss, fortsetter hun.

FOKUS PÅ Å GI UNGE FORSKERE EN GOD SOMMEROPPLEVELSE

Sommerlab gjøres realfag til praktiske fag hvor barna får utforske og eksperimentere ute og inne hele dagen. Finstad tror dette er grunnen til at så mange barn trives på Sommerlab.

– Sammen bruker vi ekte forskerutstyr til å løse morsomme oppgaver. Vi lager både eksplosjoner og elektriske kretser, og forsker på bakterier. Videre bygger vi vår egen solcellebil og løser en mystisk kriminalsak. Her må vi sikre fingeravtrykk, og dessuten forske på DNA-spor. Kurset er fullt av leker og aktiviteter, både ute og inne, forteller Finstad engasjert.

Energimysteriet
Sommerlab

Barn i dag engasjerer seg mer enn noen gang for å få løst globale samfunnsutfordringer knyttet til miljø og bærekraft. Naturvitenskap er nøkkelen til å løse mange av disse. Det er derfor viktig å gi dem gode forutsetninger for å lykkes med teknologi- og realfag.

Forskerfabrikken ansetter hundrevis av kursledere, som gjerne er lokale realfags- og lærerstudenter.

– Vi vet at de jobber hardt for at alle deltakere skal føle mestring og ha det gøy på Sommerlab. I Forskerfabrikken gjør vi realfag til praktiske fag hvor barna får utforske og eksperimentere ute og inne hele dagen. Vi tror det er grunnen til at så mange barn trives på vår sommerskole, avslutter Finstad.

Les mer om sommerlab

FAKTA OM «SOMMERLAB»: Sommerlab er et forskerkurs for barn som går i 4.–6. klasse før sommerferien. Kursene går over fem dager og arrangeres i uke 25, 26, 31, 32 og 33 Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som arbeider for å spre realfagsglede og -forståelse til barn ved blant annet å arrangere sommerskoler over hele landet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *