Teleskoptips

Nattehimmel

Det var blitt kveld, og over oss tronet en vakker stjernehimmel. På et bord i hagen på hytta stod teleskopet jeg hadde tatt med i kofferten. Jeg siktet og tittet inn i objektivet. Plutselig gjorde hjertet et stort hopp.

EN FANTASTISK TELESKOPKVELD

Der så jeg ikke bare Jupiter, men også tre mindre lysende prikker. Det kunne ikke være noe annet enn tre av de fire månene som Galileo Galilei hadde oppdaget  rundt Jupiter for mer enn 400 år siden.

Snart stod både barn og voksne i kø for å se. Tidligere på kvelden hadde vi også sett på månens overflate med mange kratre i teleskopet, men dette var enda mer spennende. Hvordan var det på Jupiter? Hvor langt var det til denne planeten? Kunne vi reise dit? Kan noen leve der?

Galileo Galileis oppdagelse med teleskop

På den tiden da Galileo Galilei oppdaget Jupiters måner, hadde man et geosentrisk verdensbilde. Jorda var verdens sentrum, og alt annet på himmelen roterte rundt den. Så at Jupiters måner kretset rundt et annet himmellegeme stemte ikke med denne oppfatningen, og denne teleskop-oppdagelsen var med på å endre verdensbildet til ett hvor sola er i sentrum.

Nattehimmel
Teleskop åpner opp en ny verden

Ser du i et teleskop sammen med barn, blir det helt naturlig å undre seg over alt som finnes i universet og hvordan det hele henger sammen. Vi får hevet blikket og får et nytt perspektiv på verden.

Hvis dere også leser i en bok om astronomi ellers finner noen filmer om solsystemet og universet, blir det ekstra spennende. Vårt solsystem er bare ett av mange i galaksen Melkeveien, og det finnes kanskje 170 milliarder galakser i universet. I hver av galaksene er det millioner av stjerner, og rundt mange av stjernene sirkler planeter. Det er faktisk flere planeter enn stjerner i universet, og astronomer leter etter planeter hvor det kan være liv.

Verdensrommet er gåtefullt og fascinerende og nesten ikke til å fatte. Å sette seg selv og planeten Jorda inn i denne sammenhengen gir barn et større perspektiv på livet. Det kan også vekke ydmykhet og nysgjerrighet for naturen og alt vi ikke forstår.

Forskerfabrikkens beste teleskoptips

Forskerfabrikken anbefaler teleskop til barnefamilier, men mange er usikre på hvordan de bruker et slikt instrument. Her er de viktigste rådene.

BLI KJENT MED TELESKOPET
  • Sett sammen teleskopet og bli kjent med de ulike delene innendørs. Det er ingen god idé å ta med esken ut og satse på at dere skal montere alt i mørket.
  • Du må også justere søkekikkerten som er den lille kikkerten med lav forstørrelse som sitter oppå teleskopet. Da starter du med å rette teleskopet mot en fjern gjenstand, f.eks. en pipe langt borte i dagslys. Sørg for at det du ser på er sentrert i midten av synsfeltet når du ser i okularet. Still deretter inn søkekikkerten slik at objektet er midt i, og stram skruene. Pass på at teleskopet eller stativet ikke beveger seg i mellomtiden. Nå vet du at søkekikkert og teleskop sikter på det samme området. Derfor kan du bruke søkekikkerten for å finne det du vil se på. Det er lettere enn å bruke teleskopet fordi søkekikkerten har lavere forstørring.
FINN ET EGNET STED
  • Finn et sted det er mørkt. Bor du midt i en by, kan du allikevel ha glede av å se på månen, men skal du se etter planetene, vil det være enklere å være et sted uten for mye lysforurensning.
  • Finn et sted bakken er stabil og hard slik at teleskopet kan stå støtt. Det er også bra med god  utsikt uten høye trær og bygninger som ødelegger sikten.
  • La gjerne teleskopet stå ute litt før du bruker det slik at det har fått samme temperatur som omgivelsene.
  • Husk varme klær! Det er blir gjerne kaldt å stå ute om natten.
HVA KAN DERE SE PÅ?
  • Er dere helt nybegynnere, er det lurt å begynne å se på månen. Da får dere samtidig trening i å sikte. Dere kan se kratre, fjell, “hav” og andre overflateformasjoner. På nettet finnes mange nedlastbare månekart som viser hva dere ser på.
  • Deretter står de nærmeste planetene for tur hvis de er over horisonten der du bor. Ser dere Venus, kan dere se at den har faser slik som månen. Venus er gjerne synlig tidlig om morgenen eller tidlig på kvelden. Fordi planeten er omgitt av gass, ser dere ikke overflaten.
  • Det er også spennende å se på Mars. Og finner dere Jupiter, kan dere se månene som kretser rundt. Like fascinerende er det å se på Saturn med sin vakre ring. Det finnes flere mobilapper som viser dere hvor stjernene og planetene befinner seg der dere bor som for eksempel SkyView.
  • Vil dere se en gasståke, kan dere forsøke å finne den midterste «stjernen» i Orions sverd. Det er ingen stjerne, men en tåke av gass og støv som blir kalt for Oriontåken. Her blir det dannet nye stjerner, og fordi den 1350 lysår unna ble lyset vi ser fra tåken sendt ut for 1350 år siden.
  • Stjerner ser bare ut som lysende prikker selv om dere bruker teleskop, fordi de er så langt borte. Men kanskje dere blir overrasket over at dere ser så mange flere stjerner enn dere kan se med øynene.
Se våre teleskop her