utforsk væsketetthet

Alt vi kaller for væsker kan renne. De kan forandre form uten å forandre volum. I dagliglivet bruker vi mange ulike væske som vann og matolje. Men hvilken er tyngst?

utstyr
  • Matolje
  • Vann
  • Oppvasksåpe
  • Solbærsirup eller annen saft med sukker
  • Evt. andre væsker du vil undersøke
  • Begerglass/kjøkkenglass
slik gjør du
  1. Hell en av væskene forsiktig ned langs kanten i glasset du har funnet frem. Du vil se at den legger seg på bunnen.
  2. Hva skjer hvis du heller en av de andre væskene på samme forsiktige måte? Legger den seg under, over eller blander den seg med den første væsken?
  3. Gjenta med alle væskene du vil teste. Hvor mange lag får du?
  4. Klarer du å lage regnbuen i et glass? Finn væsker med ulik farge og tetthet.
eksperimenter rundt samme tema
Barn som gjør eksperimenter
HVA SKJER?

Væskene har forskjellig tetthet. De som har størst tetthet og er tyngst, legger seg lenger ned enn de som har lavere tetthet og er lettest.

riktig utstyr

Vil du utføre eksperimenter som dette med ekte forskerutstyr? Bestill settet Mitt første laboratorium i vår nettbutikk. Her får dere begerglass, vernebriller, målesylinder, glasspipette m.m. Sammen med utstyret følger det et veiledningshefte som inneholder oppskriften til 16 eksperimenter dere kan gjøre sammen.

Mitt første laboratorium

utforsk væsketetthet Alt vi kaller for væsker kan renne. De kan forandre form uten å forandre volum. I dagliglivet bruker vi mange ulike væske som vann og matolje. Men hvilken er tyngst? HVA SKJER? Væskene har forskjellig tetthet. De som har størst tetthet og er tyngst, legger seg lenger ned enn de som har lavere