NÅR ISEN SMELTER PÅ VANNET OM VÅREN

Når isen smelter på vannet om våren, skjer det noe merkelig. Det kan du etterligne ved hjelp av isbiter med farge og et glass vann.

Du trenger

  • Sterk farge eller melk
  • Isbitform
  • Høyt glass

Slik gjør du

  1. Lag isbiter med sterk farge og/eller hvor halvparten av vannet er skummet melk.
  2. Ta lunkent vann i et glass.
  3. Legg en av isbitene i glasset. Hva skjer?
Eksperimenter rundt samme tema:
Se vårt forskerutstyr her!

HVA SKJER?

Her har du laget en modell av hva som skjer når isen smelter på vannet om våren. Isbiten flyter, for is har lavere tetthet enn vann. Men når den smelter blir vannet snart varmet opp til  4oC. Da har det størst tetthet og synker til bunns.

For dyr som lever på bunnen av innsjøer og er avhengige av oksygen, kan vinteren bli lang. Så lenge isen ligger på toppen, blir ikke vannet på bunnen erstattet med nytt oksygenrikt vann. Men om våren, når isen tiner, vil vannet i topplaget varmes opp. Når det når 4oC, vil det ha samme tetthet som vannet på bunnen. Da skal det bare litt vind til, før alt vannet i innsjøen bytter plass. Da kan dyra på bunnen puste lettet både ut og inn i friskt oksygenrikt vann. Om høsten skjer en lignende omveltning når vannet kjøles ned før det fryser til is. Dermed får livet på bunnen nytt påfyll friskt vann fra overflaten.

 

NÅR ISEN SMELTER PÅ VANNET OM VÅREN Når isen smelter på vannet om våren, skjer det noe merkelig. Det kan du etterligne ved hjelp av isbiter med farge og et glass vann. Eksperimenter rundt samme tema: Drueteater Egg som flyter Lavalampe Utforsk væsker Vi forsker på snømenn