Drueteater

Dette er et svært enkelt og overraskende morsomt eksperiment. Store barn kan gjøre det alene, og de aller minste barna vil fryde seg om dere gjør det sammen.

UTSTYR
  • Druer
  • Vann med kullsyre
  • Ett glass
  • Vannfast tusj
SLIK GJØR DU
  1. Hell vann med kullsyre i glasset.
  2. Tegn ansikt på druene.
  3. Slipp dem i glasset og se hva som skjer.
Eksperimenter rundt samme tema:
Se vårt forskerutstyr her
HVA SKJER?

I mineralvann er det karbondioksidgass eller kullsyre. Boblene med denne gassen fester seg til druen. Gassen er veldig lett, lettere enn vannet i glasset. Når mange bobler med gassen fester seg til druen trekker boblene med seg druen opp som en luftballong. Der slipper boblene ut i lufta, og druen synker ned igjen. Når det er tomt for karbondioksidgass stopper prosessen opp.

HVA KAN DERE SNAKKE OM?

Tegner dere ansikter på druene blir de som små figurer som snor seg rundt hverandre i glasset. De kan være glade, sinte eller triste. De kan rope med stor munn eller være trøtte med sovefjes. Alt er lov. Gi dem replikker og ha det moro. På denne måten får man utviklet språk og fantasi i tillegg til å undre seg over gasser, letthet og tetthet.

Drueteater Dette er et svært enkelt og overraskende morsomt eksperiment. Store barn kan gjøre det alene, og de aller minste barna vil fryde seg om dere gjør det sammen. Eksperimenter rundt samme tema: Dansende rosiner Egg som flyter Lavalampe Lag på lag Når is smelter HVA SKJER? I mineralvann er det karbondioksidgass eller kullsyre. Boblene