Hvor mange vanndråper får du plass til?

Vann har mange spennende egenskaper. En av dem er at vannmolekyler er klistrete. De klistrer seg til hverandre og alt annet som er vannløselig. Denne egenskapen kan lage spenning på en mynt. Bare prøv!

Du trenger

Slik gjør du

  1. Sug opp vann i pipetten. Bruker du et sugerør, må du først suge opp vann i røret. Deretter holder du vannet på plass ved å tette igjen toppen med en finger. Du slipper ut litt og litt vann ved å åpne med fingeren.
  2. Drypp dråpe for dråpe på mynten. Hvor mange får du plass til? Når du har hatt en del vann kan du se på mynten fra siden.
  3. Hvis du bruker bunnen eller toppen av en petriskål, kan du pipettere 1 ml om gangen. 

HVA SKJER?

På grunn av vannets overflatespenning ønsker vannet å klistre seg sammen. Derfor kan det faktisk henge langt utenfor kanten på mynten før det faller. Forsk deg frem for å finne ut det har noe å si om mynten er skitten eller ren. Hva skjer hvis du har på en dråpe Zalo?

eksperimenter rundt samme tema
Bestill mitt første laboratorium med alt utstyret du trenger her.
Vann på mynt

Hvor mange vanndråper får du plass til? Vann har mange spennende egenskaper. En av dem er at vannmolekyler er klistrete. De klistrer seg til hverandre og alt annet som er vannløselig. Denne egenskapen kan lage spenning på en mynt. Bare prøv!