Sommerlab – NORGES BESTE SOMMERSKOLE

  • Fysiske kurs for barn på 4.–6. trinn sommeren 2023
  • Mandag–fredag fra kl. 09–15 i uke 25, 26, 31, 32 og 33 over hele landet
  • Alle deltakere får t-skjorte, forskerutstyr og kurshefte
  • Åpningsdato varierer fra sted til sted
  • Påmelding åpner i februar 2023

OM KURSET

Sommerlab er et populært fem-dagers forskerkurs for barn som går ut av 4.–6. trinn sommeren 2023. På kurset lærer barna om naturvitenskapens spennende verden. De får utføre eksperimenter med ekte forskerutstyr, bruke kreativiteten til å løse morsomme oppgaver og ha fysisk aktivitet ute hver dag.

Aktivitetene på kurset gjør at barna får utforske, eksperimentere og samarbeide. Vi skaper både læreglede, gode minner og nye vennskap. Innholdet på Sommerlab har ekstra fokus på miljø, bærekraft og teknologi. Gjennom spennende aktiviteter ønsker vi å vise barna hvordan naturvitenskap kan skape gode løsninger for fremtiden.

Vi tilbyr to Sommerlab-kurs som går annen hvert år. Kursene har forskjellig innhold og bygger ikke på hverandre. 

Det er første gangen ett av mine barn deltar på dette opplegget. Jeg har en gutt hjemme som er storfornøyd og har hatt en over gjennomsnittet​ kul uke!

Foresatt

På vegne av min datter: Tusen takk for knallspennende dager på Forskerfabrikken! Snakk om engasjerende opplegg, og dager pepret med science-triggere. Hun har elsket det og hatt ufattelige mye å fortelle om! Masse kredd til engasjerte kursledere👏🏻

Foresatt

Min datter har hatt Sommerlab og har vært veldig fornøyd. Hun har gledet seg hver eneste dag med dere, og har likt eksperimentene utrolig godt. Kan varmt anbefales videre 🙂

Foresatt
ENERGIMYSTERIET

Kan vann eksplodere, og trenger man egentlig en fryser for å lage iskrem? Energi får ting til å bevege seg og endre temperatur, men hva er energi? Gjennom kule eksperimenter skal vi forske på energi, og sammen skal vi løse Energimysteriet.

Barna skal utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. Det blir kule eksperimenter, samarbeid og kodeknekking. Barna skal blant annet få bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje.

Forskerfabrikkens Sommerlab – Energimysteriet
Forskerfabrikken_Sommerab_Solcellebil
Mer enn bare ett mysterium

I løpet av uka skal barna løse enda et mysterium. Dette mysteriet er faktisk så hemmelig at vi ikke ønsker å avsløre noe før kursstart. Alt vi kan si er at barna blir nødt til å knekke koder, samarbeide, lete etter skjulte spor og finne fram sin indre detektiv for å løse saken.

Se timeplanen her
NYTT KURS – Vår magiske planet

Vet du hvorfor jorda er den eneste beboelige planeten i solsystemet vårt? I år skal vi utforske de utrolige omgivelsene som omgir oss hver eneste dag. Barna skal bli kjent med planeten vår og se på hva det er som gjør jorda så unik. For det er ganske mange spennende grunner til at det er liv akkurat her og ikke på de andre planetene.

På kurset skal barna lære om de viktigste faktorene for liv på jorda. Hver kursdag har et overordnet tema som for eksempel magnetisme eller vann. I løpet av dagen gjør vi mange morsomme eksperimenter og aktiviteter som forklarer og viser hvordan dette henger sammen med liv.

Sommerlab - rakett
Sommerlab slim
Fengende innhold

Vi tror kunnskapsrike barn vil skape en bedre verden når de vokser opp, derfor vil vi gi barna en bedre forståelse av verden som omgir dem. Jorda er et stort økosystem som vi må ta vare på sammen.

Barna skal forske på elektromagnetisme, kjemiske reaksjoner og fornybar energi. Det blir kule eksperimenter, samarbeid og fysisk aktivitet både ute og inne. Vi skal bygge solkokere, utforske temperaturer og lete etter liv i en mystisk jordprøve.

SE TIMEPLAN HER

HVORDAN ER EN FORSKERUKE PÅ SOMMERLAB?

Hva tenker du på når du hører ordet naturvitenskap? Kanskje tenker du på tykke bøker uten bilder eller gale professorer med krøllete hår? På Sommerlab ønsker vi å vise at naturvitenskap kan være skikkelig gøy gjennom eksperimenter og morsomme oppgaver. Vi skal selvfølgelig lære teori, men vi tester teorien ut i praksis når vi bygger maskiner, knekker koder og har fysisk aktivitet. Alle barn kan føle mestring og ha det gøy på Sommerlab.

Det var som å få favorittmaten din to ganger på rad!!

Deltaker

Mangen morsome opplevelser og mangen ting som du ikkje får kjangs til og gjøre heime!

Deltaker

Veldig gøy! Jeg ønsker at vi kunne vært her hver sommer.

Deltaker
lærerikt Kursinnhold

Alle våre aktiviteter er praktiske. Vi inviterer barn til ekte opplevelser som aktiverer sansene og kroppen. Slik øker læringsutbyttet og gleden over å forstå. 

Våre undervisningsmetoder er forankret i nevrologi, psykologi og pedagogikk, også kalt mindbrain and education. Her møtes biologisk og psykologisk kunnskap for å utvikle pedagogikk som spiller på lag med hjernen.

Barn som gjør eksperimenter
SMITTEVERN PÅ SOMMERLAB

Under pandemien har vi opparbeidet oss gode erfaringer og rutiner for smittevern. For Sommerlab vil vi følge både lokale og nasjonale retningslinjer. Det aller viktigste for oss er å gi barna en skikkelig kul sommeropplevelse hvor de kan eksperimentere, forske og ha det gøy, samtidig som de kommer sunne og friske hjem igjen.

Hvis restriksjoner gjør at vi ikke kan avholde fysisk sommerskole på et sted, vil alle deltakere få tilbud om å delta på vår nettbaserte Sommerlab. Alle deltakere må selv stille med pc/nettbrett/mobil om de ønsker dette alternativet.

HVOrfor teknologi, miljø og bærekraft?

Vi ser at våre yngste innbyggere engasjerer seg mer enn noen gang for å få løst globale samfunnsutfordringer knyttet til miljø og bærekraft. Naturvitenskap er nøkkelen til å løse mange av disse problemene. Det er derfor viktig å gi barn gode forutsetninger for å lykkes med teknologi- og realfag. På Sommerlab ønsker vi å gi barna fremtidsoptimisme ved å vise og forklare hvordan forskning kan løse problemer.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har vi utviklet og fornyet det faglige innholdet. Vi ønsker å rette en stor takk til dem og anbefaler andre gode tiltak å søke om aktivitetsstøtte. Alle aktiviteter er bygget rundt målene i fagfornyelsen og FNs bærekraftmål.

Barna skal lære hva bakterier er og hvor de kommer fra. Vi skal snakke om hvorfor det er viktig med rent vann og barna skal selv skal få teste ulike metoder for å rense vann.

Energi vil være et gjennomgående tema hele uka. Vi skal snakke om hva energi er og hvor det kommer fra. Samtidig ønsker vi å bevisstgjøre barna på eget energiforbuk og introdusere de for fornybar energi som hydrogengass og solenergi.

Barna skal få bygge av resirkulert emballasje, og vi skal trekke paralleller mellom energiforbruk og materialer. Samtidig ønsker vi å nyansere og ufarliggjøre en del miljø-begreper. Deriblant CO2-gass som ikke er farlig i seg selv, men er det i for store mengder.