Sommerlab – EN AV NORGES BESTE SOMMERSKOLER

 • Fysisk kurs for barn i alderen 9–12 år
 • Tema: forskning og naturfag
 • NB! Samme kursinnhold som i 2020
 • Mandag–fredag fra kl. 09–15 i uke 25, 26, 31 og 32 over hele landet
 • Alle deltakere får t-skjorte, forskerutstyr, kurshefte og sin helt egen solcellebil
 • Åpningsdato varierer fra sted til sted
  Finner du ingen kurs der du bor? Kurssteder blir lagt ut fortløpende.
 • Bindende påmelding*
  *Hvis ditt påmeldte kurs ikke kan gjennomføres fysisk, kan du velge å enten delta på vår nettbaserte Sommerlab eller heve kjøpet ditt.
 • Ordinær pris er 2995,–*
  *Da flere av kursene er støttet av lokale samarbeidspartnere, kan pris variere fra sted til sted.

OM KURSET

Sommerlab er et populært fem-dagers forskerkurs for elever som skal begynne på 5.–7. trinn til høsten. På kurset lærer barna om naturvitenskapens spennende verden. De får utføre eksperimenter med ekte forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse praktiske oppgaver. Deltakerne får teste teori ut i praksis ved å bygge maskiner, forske og ha morsom fysisk aktivitet.

I år fokuserer innholdet på miljø, bærekraft og teknologi. Barna skal utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. Det blir kule eksperimenter, kodeknekking og mystiske oppgaver. Barna skal blant annet få bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje. Gjennom spennende aktiviteter ønsker vi å vise barna hvordan naturvitenskap kan skape gode løsninger for fremtiden.

Meld på i dag
Forskerfabrikkens Sommerlab – Energimysteriet
ENERGIMYSTERIET

Kan vann eksplodere, og trenger man egentlig en fryser for å lage iskrem? Energi får ting til å bevege seg og endre temperatur, men hva er energi? Gjennom kule eksperimenter skal vi forske på energi, og sammen skal vi løse Energimysteriet.

I løpet av uka skal barna løse et mysterium. Dette mysteriet er faktisk så hemmelig at vi ikke ønsker å avsløre noe før kursstart. Alt vi kan si er at barna blir nødt til å knekke koder, samarbeide, lete etter skjulte spor og finne fram sin indre detektiv for å klare å løse saken.

lærerikt Kursinnhold

Alle våre aktiviteter er praktiske. Vi inviterer barn til ekte opplevelser som aktiverer sansene og kroppen. Slik øker læringsutbyttet og gleden over å forstå. 

Våre undervisningsmetoder er forankret i nevrologi, psykologi og pedagogikk, også kalt mindbrain and education. Her møtes biologisk og psykologisk kunnskap for å utvikle pedagogikk som spiller på lag med hjernen.

Forskerfabrikken_Sommerab_Solcellebil
Barn som gjør eksperimenter
SMITTEVERN PÅ SOMMERLAB 2021

Under fjorårets Sommerlab opparbeidet vi oss gode erfaringer og rutiner for smittevern. For Sommerlab 2021 vil vi følge både lokale og nasjonale retningslinjer. Det aller viktigste for oss er å gi barna en skikkelig kul sommeropplevelse hvor de kan eksperimentere, forske og ha det gøy, samtidig som de kommer sunne og friske hjem igjen.

Hvis restriksjoner gjør at vi ikke kan avholde fysisk sommerskole på et sted, vil alle deltakere få tilbud om å delta på vår nettbaserte Sommerlab. Alle deltakere må selv stille med pc/nettbrett/mobil om de ønsker dette alternativet.

Finn ditt nærmeste kurssted

Skriv inn ditt sted i søkefeltet under. Trykk på kulen som dukker opp for mer informasjon om Sommerlab på dette stedet, dato og påmelding. Ingen kule der du bor? Se flere kurssteder i tabellene under kartet.

 


Kurssteder med senere åpningsdato

Agder

Flekkefjord – åpner for påmelding 17. mars
Farsund – åpningsdato kommer fortløpende

Innlandet

Otta – åpningsdato kommer fortløpende
Stange – åpningsdato kommer fortløpende
Fagernes – åpningsdato kommer fortløpende

Møre og Romsdal

Ulsteinvik – åpningsdato kommer fortløpende
Molde – åpningsdato kommer fortløpende
Ålesund – åpningsdato kommer fortløpende
Haram – åpningsdato kommer fortløpende
Herøy – åpningsdato kommer fortløpende
Åndalsnes – åpningsdato kommer fortløpende
Sula – åpningsdato kommer fortløpende
Volda – åpningsdato kommer fortløpende
Ørsta – åpningsdato kommer fortløpende
Aukra – åpningsdato kommer fortløpende

Nordland

Mo i Rana – åpningsdato kommer fortløpende
Mosjøen – åpningsdato kommer fortløpende

Troms og Finnmark

Karasjok – åpningsdato kommer fortløpend

Trøndelag

Frøya – åpningsdato kommer fortløpende
Røros – åpningsdato kommer fortløpende
Steinkjer – åpningsdato kommer fortløpende

Vestfold og Telemark

Notodden – åpner for påmelding 17. mars
Skien – åpningsdato kommer fortløpende
Porsgrunn – åpningsdato kommer fortløpende
Bamble – åpningsdato kommer fortløpende
Horten – åpningsdato kommer fortløpende

Vestland

Sogndal – åpningsdato kommer fortløpende
Odda – åpningsdato kommer fortløpende
Kvam – åpningsdato kommer fortløpende
Stord – åpningsdato kommer fortløpende

Viken

Halden – åpner for påmelding 17. mars
Enebakk – åpningsdato kommer fortløpende
Drøbak – åpningsdato kommer fortløpende
Sarpsborg – åpningsdato kommer fortløpende
Nore Uvdal – åpner for påmelding 17. mars
Gol – åpningsdato kommer fortløpende
Moss – åpningsdato kommer fortløpende
Askim – åpningsdato kommer fortløpende
Fredrikstad – åpningsdato kommer fortløpende

Uavklarte steder vi håper på å arrangere kurs (flere steder kan komme fortløpende)

Agder

Lillesand
Søgne

Nordland

Bodø
Brønnøysund
Narvik
Fauske
Nesna
Svolvær
Leknes
Sortland
Sandnessjøen

Rogaland

Haugesund

Troms og Finnmark

Hammerfest
Kirkenes
Harstad

Trøndelag

Verdal

Vestland

Austrheim
Luster
Førde

Viken

Øvre Eiker
Drammen

HVORDAN ER EN FORSKERUKE PÅ SOMMERLAB?

Hva tenker du på når du hører ordet naturvitenskap? Kanskje tenker du på tykke bøker uten bilder eller gale professorer med krøllete hår? På Sommerlab ønsker vi å vise barn at naturvitenskap kan være skikkelig gøy. Derfor lar vi barna utføre eksperimenter med ekte forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse praktiske oppgaver. Vi skal selvfølgelig lære teori, men vi tester teorien ut i praksis når vi bygger maskiner, knekker koder og har morsomme fysiske aktiviteter. Alle barn kan føle mestring og ha det gøy på vår Sommerlab.

Se timeplanen her
Barn som gjør eksperimenter
HVOrfor teknologi, miljø og bærekraft?

Vi ser at våre yngste innbyggere engasjerer seg mer enn noen gang for å få løst globale samfunnsutfordringer knyttet til miljø og bærekraft. Naturvitenskap er nøkkelen til å løse mange av disse problemene. Det er derfor viktig å gi barn gode forutsetninger for å lykkes med teknologi- og realfag. På årets Sommerlab ønsker vi å gi barna fremtidsoptimisme ved å vise og forklare hvordan forskning kan være med å løse problemer.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har vi utviklet og fornyet det faglige innholdet i årets sommerskole. Vi ønsker å rette en stor takk til dem og anbefaler andre gode tiltak å søke om aktivitetsstøtte. Alle aktiviteter er bygget rundt målene i fagfornyelsen og FNs bærekraftmål:

Barna skal lære hva bakterier er og hvor de kommer fra. Vi skal snakke om hvorfor det er viktig med rent vann og barna selv skal få teste ulike metoder for å rense vann.

Energi vil være et gjennomgående tema hele uka. Vi skal snakke om hva energi er og hvor det kommer fra. Samtidig ønsker vi å bevisstgjøre barna på eget energiforbuk og introdusere de for fornybar energi som hydrogengass og solenergi. Barna skal få gjennomføre flere gasseksperimenter og bygge sin egen solcellebil.

Vi skal utforske resirkulering og gjenbruk både teoretisk og praktisk. Barna skal få bygge elektriskemaskiner av resirkulert emballasje, og vi skal trekke paralleller mellom energiforbruk og materialer. Samtidig ønsker vi å nyansere og ufarliggjøre en del miljø-begreper. Deriblant CO2-gass som ikke er farlig i seg selv, men er det i for store mengder.

Sikre plass i dag