Sommerlab – EN AV NORGES BESTE SOMMERSKOLER

 • Fysisk kurs for barn som skal begynne på 5.–7. trinn til høsten
 • Tema: forskning og naturfag
 • NB! Samme kursinnhold som i 2020
 • Mandag–fredag fra kl. 09–15 i uke 25, 26, 31 og 32 over hele landet
 • Alle deltakere får t-skjorte, forskerutstyr, kurshefte og sin helt egen solcellebil
 • Åpningsdato varierer fra sted til sted
  Finner du ingen kurs der du bor? Kurssteder blir lagt ut fortløpende.
 • Bindende påmelding*
  *Hvis ditt påmeldte kurs ikke kan gjennomføres fysisk, kan du velge å enten delta på vår nettbaserte Sommerlab eller heve kjøpet ditt.
 • Ordinær pris er 2995,–*
  *Mange kurs er støttet av lokale samarbeidspartnere, pris variere fra sted til sted.

OM KURSET

Sommerlab er et populært fem-dagers forskerkurs for elever som skal begynne på 5.–7. trinn til høsten. På kurset lærer barna om naturvitenskapens spennende verden. De får utføre eksperimenter med ekte forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse morsomme oppgaver. Deltakerne får teste teori ut i praksis ved å forske og ha morsom fysisk aktivitet ute og inne hver dag.

I år fokuserer innholdet på miljø, bærekraft og teknologi. Barna skal utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. Det blir kule eksperimenter, samarbeid og kodeknekking. Barna skal blant annet få bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje. Gjennom spennende aktiviteter ønsker vi å vise barna hvordan naturvitenskap kan skape gode løsninger for fremtiden.

Finn ditt kurssted her
Forskerfabrikkens Sommerlab – Energimysteriet
ENERGIMYSTERIET

Kan vann eksplodere, og trenger man egentlig en fryser for å lage iskrem? Energi får ting til å bevege seg og endre temperatur, men hva er energi? Gjennom kule eksperimenter skal vi forske på energi, og sammen skal vi løse Energimysteriet.

I løpet av uka skal barna løse et mysterium. Dette mysteriet er faktisk så hemmelig at vi ikke ønsker å avsløre noe før kursstart. Alt vi kan si er at barna blir nødt til å knekke koder, samarbeide, lete etter skjulte spor og finne fram sin indre detektiv for å løse saken.

lærerikt Kursinnhold

Alle våre aktiviteter er praktiske. Vi inviterer barn til ekte opplevelser som aktiverer sansene og kroppen. Slik øker læringsutbyttet og gleden over å forstå. 

Våre undervisningsmetoder er forankret i nevrologi, psykologi og pedagogikk, også kalt mindbrain and education. Her møtes biologisk og psykologisk kunnskap for å utvikle pedagogikk som spiller på lag med hjernen.

Forskerfabrikken_Sommerab_Solcellebil
Barn som gjør eksperimenter
SMITTEVERN PÅ SOMMERLAB 2021

Under fjorårets Sommerlab opparbeidet vi oss gode erfaringer og rutiner for smittevern. For Sommerlab 2021 vil vi følge både lokale og nasjonale retningslinjer. Det aller viktigste for oss er å gi barna en skikkelig kul sommeropplevelse hvor de kan eksperimentere, forske og ha det gøy, samtidig som de kommer sunne og friske hjem igjen.

Hvis restriksjoner gjør at vi ikke kan avholde fysisk sommerskole på et sted, vil alle deltakere få tilbud om å delta på vår nettbaserte Sommerlab. Alle deltakere må selv stille med pc/nettbrett/mobil om de ønsker dette alternativet.

Finn ditt nærmeste kurssted

Skriv inn ditt sted i søkefeltet under. Trykk på kulen som dukker opp for mer informasjon om kurssted, dato og påmelding.

 


HVORDAN ER EN FORSKERUKE PÅ SOMMERLAB?

Hva tenker du på når du hører ordet naturvitenskap? Kanskje tenker du på tykke bøker uten bilder eller gale professorer med krøllete hår? På Sommerlab ønsker vi å vise at naturvitenskap kan være skikkelig gøy. Derfor lar vi barna utføre eksperimenter med forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse morsomme oppgaver. Vi skal selvfølgelig lære teori, men vi tester teorien ut i praksis når vi bygger maskiner, knekker koder og har morsom fysisk aktivitet. Alle barn kan føle mestring og ha det gøy på Sommerlab.

Se timeplanen her

HVOrfor teknologi, miljø og bærekraft?

Vi ser at våre yngste innbyggere engasjerer seg mer enn noen gang for å få løst globale samfunnsutfordringer knyttet til miljø og bærekraft. Naturvitenskap er nøkkelen til å løse mange av disse problemene. Det er derfor viktig å gi barn gode forutsetninger for å lykkes med teknologi- og realfag. På årets Sommerlab ønsker vi å gi barna fremtidsoptimisme ved å vise og forklare hvordan forskning kan være med å løse problemer.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har vi utviklet og fornyet det faglige innholdet i årets sommerskole. Vi ønsker å rette en stor takk til dem og anbefaler andre gode tiltak å søke om aktivitetsstøtte. Alle aktiviteter er bygget rundt målene i fagfornyelsen og FNs bærekraftmål:

Barna skal lære hva bakterier er og hvor de kommer fra. Vi skal snakke om hvorfor det er viktig med rent vann og barna selv skal få teste ulike metoder for å rense vann.

Energi vil være et gjennomgående tema hele uka. Vi skal snakke om hva energi er og hvor det kommer fra. Samtidig ønsker vi å bevisstgjøre barna på eget energiforbuk og introdusere de for fornybar energi som hydrogengass og solenergi. Barna skal få gjennomføre flere gasseksperimenter og bygge sin egen solcellebil.

Vi skal utforske resirkulering og gjenbruk både teoretisk og praktisk. Barna skal få bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje, og vi skal trekke paralleller mellom energiforbruk og materialer. Samtidig ønsker vi å nyansere og ufarliggjøre en del miljø-begreper. Deriblant CO2-gass som ikke er farlig i seg selv, men er det i for store mengder.

Sikre plass i dag