Sommerlab – EN AV NORGES BESTE SOMMERSKOLER

 • Fysisk kurs for barn på 4.–6. trinn
 • Tema: forskning og naturfag
 • NB! Nytt kursinnhold i 2022
 • Mandag–fredag fra kl. 09–15 i uke 25, 26, 31 og 32 over hele landet
 • Alle deltakere får t-skjorte, forskerutstyr og kurshefte
 • Åpningsdato varierer fra sted til sted
  Finner du ingen kurs der du bor? Kurssteder blir lagt ut fortløpende.
 • Bindende påmelding
 • Ordinær pris er 3195,–*
  *Mange kurs er støttet av lokale samarbeidspartnere, pris variere fra sted til sted.

OM KURSET

Sommerlab er et populært fem-dagers forskerkurs for elever på 4.–6. trinn. På kurset lærer barna om naturvitenskapens spennende verden. De får utføre eksperimenter med ekte forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse morsomme oppgaver. Deltakerne får teste teori ut i praksis ved å forske og ha morsom fysisk aktivitet ute og inne hver dag.

Aktivitetene på kurset gjør at barna får utforske, eksperimentere og samarbeide. Vi skaper både læreglede, gode minner og nye vennskap. Innholdet på Sommerlab har ekstra fokus på miljø, bærekraft og teknologi. Gjennom spennende aktiviteter ønsker vi å vise barna hvordan naturvitenskap kan skape gode løsninger for fremtiden.

Vi tilbyr to Sommerlab-kurs som går annen hvert år. Kursene har forskjellig innhold og bygger ikke på hverandre. Kurset i 2022 har helt nytt innhold.

påmeldingen åpner februar 2022
NYTT KURS – Vår magiske planet

Vet du hvorfor jorda er den eneste beboelige planeten i solsystemet vårt? I år skal vi utforske de utrolige omgivelsene som omgir oss hver eneste dag. Barna skal bli kjent med planeten vår og se på hva det er som gjør jorda så unik. For det er ganske mange spennende grunner til at det er liv akkurat her og ikke på de andre planetene.

Sommerlab gutt kolbe
Sommerlab slim
Fengende innhold

Barna skal forske på elektromagnetisme, kjemiske reaksjoner og fornybar energi. Det blir kule eksperimenter, samarbeid og fysisk aktivitet både ute og inne. Vi skal bygge solkokere, utforske temperaturer og lete etter liv i en mystisk jordprøve.

SE TIMEPLAN HER
ENERGIMYSTERIET

Kan vann eksplodere, og trenger man egentlig en fryser for å lage iskrem? Energi får ting til å bevege seg og endre temperatur, men hva er energi? Gjennom kule eksperimenter skal vi forske på energi, og sammen skal vi løse Energimysteriet.

Barna skal utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. Det blir kule eksperimenter, samarbeid og kodeknekking. Barna skal blant annet få bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje.

Forskerfabrikkens Sommerlab – Energimysteriet
Forskerfabrikken_Sommerab_Solcellebil
Mer enn bare ett mysterium

I løpet av uka skal barna løse enda et mysterium. Dette mysteriet er faktisk så hemmelig at vi ikke ønsker å avsløre noe før kursstart. Alt vi kan si er at barna blir nødt til å knekke koder, samarbeide, lete etter skjulte spor og finne fram sin indre detektiv for å løse saken.

Se timeplanen her

HVORDAN ER EN FORSKERUKE PÅ SOMMERLAB?

Hva tenker du på når du hører ordet naturvitenskap? Kanskje tenker du på tykke bøker uten bilder eller gale professorer med krøllete hår? På Sommerlab ønsker vi å vise at naturvitenskap kan være skikkelig gøy. Derfor lar vi barna utføre eksperimenter med forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse morsomme oppgaver. Vi skal selvfølgelig lære teori, men vi tester teorien ut i praksis når vi bygger maskiner, knekker koder og har morsom fysisk aktivitet. Alle barn kan føle mestring og ha det gøy på Sommerlab.

lærerikt Kursinnhold

Alle våre aktiviteter er praktiske. Vi inviterer barn til ekte opplevelser som aktiverer sansene og kroppen. Slik øker læringsutbyttet og gleden over å forstå. 

Våre undervisningsmetoder er forankret i nevrologi, psykologi og pedagogikk, også kalt mindbrain and education. Her møtes biologisk og psykologisk kunnskap for å utvikle pedagogikk som spiller på lag med hjernen.

Sommerlab
Barn som gjør eksperimenter
SMITTEVERN PÅ SOMMERLAB

Under pandemien har vi opparbeidet oss gode erfaringer og rutiner for smittevern. For Sommerlab vil vi følge både lokale og nasjonale retningslinjer. Det aller viktigste for oss er å gi barna en skikkelig kul sommeropplevelse hvor de kan eksperimentere, forske og ha det gøy, samtidig som de kommer sunne og friske hjem igjen.

Hvis restriksjoner gjør at vi ikke kan avholde fysisk sommerskole på et sted, vil alle deltakere få tilbud om å delta på vår nettbaserte Sommerlab. Alle deltakere må selv stille med pc/nettbrett/mobil om de ønsker dette alternativet.

HVOrfor teknologi, miljø og bærekraft?

Vi ser at våre yngste innbyggere engasjerer seg mer enn noen gang for å få løst globale samfunnsutfordringer knyttet til miljø og bærekraft. Naturvitenskap er nøkkelen til å løse mange av disse problemene. Det er derfor viktig å gi barn gode forutsetninger for å lykkes med teknologi- og realfag. På årets Sommerlab ønsker vi å gi barna fremtidsoptimisme ved å vise og forklare hvordan forskning kan være med å løse problemer.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har vi utviklet og fornyet det faglige innholdet i årets sommerskole. Vi ønsker å rette en stor takk til dem og anbefaler andre gode tiltak å søke om aktivitetsstøtte. Alle aktiviteter er bygget rundt målene i fagfornyelsen og FNs bærekraftmål.

Barna skal lære hva bakterier er og hvor de kommer fra. Vi skal snakke om hvorfor det er viktig med rent vann og barna selv skal få teste ulike metoder for å rense vann.

Energi vil være et gjennomgående tema hele uka. Vi skal snakke om hva energi er og hvor det kommer fra. Samtidig ønsker vi å bevisstgjøre barna på eget energiforbuk og introdusere de for fornybar energi som hydrogengass og solenergi. Barna skal få gjennomføre flere gasseksperimenter og bygge sin egen solcellebil.

Vi skal utforske resirkulering og gjenbruk både teoretisk og praktisk. Barna skal få bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje, og vi skal trekke paralleller mellom energiforbruk og materialer. Samtidig ønsker vi å nyansere og ufarliggjøre en del miljø-begreper. Deriblant CO2-gass som ikke er farlig i seg selv, men er det i for store mengder.

påmeldingen åpner februar 2022