Aksjon Aluminium 2020

3.plass-6.kl-Harran-oppvekstsenter

Aksjon Aluminium skapte et enormt engasjement. Over 10 000 elever var påmeldt og i løpet av fire uker samlet de inn over 100 000 enheter med aluminiumsemballasje. Det ble også satt ny rekord på antall innsendte bidrag til kreativt gjenbruk!

Hva kan man bruke gjenvunnet aluminium til? I høst sendte elever fra hele landet inn sine beste gjenbruksidéer, alt fra roboter til smykker. I løpet av fire uker samlet de også inn aluminiumsemballasje fra egen husholdning.

5.kl-Bulken-skole-1.plass-kreativt-gjenbruk
NY REKORD

Før jul samlet en spent jury seg for å gå gjennom bidragene innsendt til kreativt gjenbruk. Det de møtte var overveldende. Flere hundre bidrag med morsomme, spennende og innovative idéer. Vi har aldri før mottatt så mange innsendte bidrag til kreativt gjenbruk, og det ble satt ny innsendingsrekord. Nå har tre klasser gått av med seieren.

Det er flott hvordan Aksjon Aluminium setter gjenbruk og gjenvinning i fokus. For å sørge for at vi gjenbruker mest mulige av de verdifulle materialer vi utvinner, så må flere nordmenn bli flinkere til å resirkulere og her er barna våre viktigste agenter.
Hilde Kallevig – Norsk Hydro

VINNERNE AV KREATIVT GJENBRUK

På førsteplass har juryen kåret 5. klasse fra Bulken skule fra Voss med bidraget «Fungerende dampbåt». I første premie får de reise på klassetur sammen med Norsk Metallgjenvinning til det nye resirkuleringsanlegget i Fredrikstad.

Årets andre plass går til 7. trinn på Orstad skule fra Klepp, og på tredje plass kommer 6. klasse fra Kvikne skole fra Kvikne. Begge klassene mottar en spennende forskerpakke fra Forskerfabrikken. Du finner juryens begrunnelse og mer om bidragene her.

Det gøy å se at brukte materialer kan få nytt liv på så mange ulike måter. Vi håper dette kan inspirere flere til å tenke gjenbruk i hverdagen.
Hanne S. Finstad – Forskerfabrikken

1.plass_.7B-Husabo-skole
SAMLET INN MEST EMBALLASJE PER ELEV

Klasse 7B fra Husabø skole fra Egersund samlet inn mest kilo aluminiumsemballasje per elev og får reise på klassetur til Hydros valseverk i Holmestrand. Der resirkuleres blant annet alle brus- og ølbokser som pantes i Norge. Her vil elevene få se hvordan aluminiumen de har samlet blir smeltet og resirkulert til ny bruk. Flere hundre andre klasser deltok under innsamlingen, og du finner topp-10 plassering her.

SMÅ HELTER – STOR PÅVIRKNING

Det finnes ingen tapere i Aksjon Aluminium, kun gjen-vinnere. Aluminium kan resirkuleres i det uendelige, og gjenvinnes når det sorteres som metallavfall. Resirkulering krever kun fem prosent av energien som skal til for å produsere aluminium første gang; med energien som kreves for å lage en ny aluminiumsboks, kan man lage 20 resirkulerte bokser. Slik sparer man energi og man sparer miljøet for CO2. Resirkuleringen til årets deltakere har spart masse energi som for eksempel kan brukes til å:

  • Lade en Tesla i 205 timer
  • Kjøre tur/retur Oslo – Kapp det gode håp
  • Produsere 153 sykler
  • La en motorsag stå på i over to år

Vi håper konkurransen bidrar til å øke kunnskap som er viktig for miljøet. Resirkulering og gjenbruk er viktig, og vi kan se på aluminiumsemballasje som en ressurs – ikke bare søppel. Det er viktig å lage gode miljøvaner allerede når man er barn. Da kan man vekke et engasjement som varer livet ut. Kanskje finnes det mange voksne også som ikke vet at aluminium kan resirkuleres i det uendelige? I så fall håper vi barna kan lære opp de voksne.

FAKTA OM AKSJON ALUMINIUM
  • HydroNorsk Metallgjenvinning og Forskerfabrikken samarbeider om å arrangere Aksjon Aluminium.
  • Aksjonen gir elever i 5.–7. klasse mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår. Elevene skal resirkulere og gjenbruke emballasje laget av aluminium.
  • Aksjonen består av to deler som går over fire uker hver høst. Innsamlingen går ut på å registrere aluminiumsemballasje fra sitt eget husholdningsavfall. Kreativt gjenbruk går ut på å lage et gjenbrukskonsept som kan være alt fra bruksgjenstander til kunstverk.
  • Siden 2018 har over 70 000 elever deltatt og 719 420 003 enheter med aluminiumsemballasje har blitt resirkulert.
Les mer om aksjon aluminium