Aksjon Gjenvinning 2021

Mellomtrinn Trones skole

Over 400 klasser med 7400 elever deltok på Aksjon Gjenvinning høsten 2021. Til sammen resirkulerte elevene 762 kg med aluminium i løpet av fire uker. Det tilsvarer 53 038 enheter med tuber, former, folie og hermetikkbokser. Med energien elevene har spart på å resirkulere, kan en elbil kjøre hele 12 ganger tur-retur Oslo Moskva. Aluminiumen kunne også blitt til nesten 50 nye sykler.

Hvorfor aluminium?

Aluminium kan resirkuleres i det uendelige hvis det sorteres riktig som metallavfall. Når vi lager produkter av resirkulert aluminium sparer vi 95 % utslipp, sammenlignet med å lage produkter av helt ny aluminium. Energien elevene har spart på å resirkulere, tilsvarer 10 134 kWh. De har spart både energi og miljøet for unødig utslipp av CO2. Det er miljøvern i beste praksis!

Vinnerne av innsamlings-del
  1. plassen går til 5. klasse fra Nes skole i Viken
  2. plassen går til 6. klasse fra Trones skole i Trøndelag (vises på bildet øverst)
  3. plassen går til 6. klasse fra Nes skole i Viken
innovative løsninger på gjenbruk

I år mottok vi over 100 bidrag til aksjonens kreative oppgave. Her skulle elevene sende inn forslag til hva man kan bruke brukt aluminiumemballasje til. Elevene har laget modeller på skolen og sendt inn bilder av hva de har laget. Vi har mottatt bilder av alt fra luftballonger til hyttedusjer.

En jury, bestående av én representant fra hver av arrangør-bedriftene, samles og plukker ut vinnerne ut ifra to kriterier: Idéen må ha en bruksfunksjon og være laget av metallemballasje.

Vinnerne av kreativ-del
  1. plassen går til 5. trinn fra Sædalen skole i Bergen
  2. plassen går til 7. trinn fra Kviteseid skule i Telemark
  3. plassen går til 7C fra Bryn og Hammerbakken skole i Bærum
1. plass – Juryens begrunnelse

Førsteplass går til 5. trinn fra Sædalen skole for bidraget «heste-pennal». Her har elevene laget en dekorativ beholder til å ha på skrivebordet utformet som en hest. Resultatet blir et helhetlig produkt som holder orden på alt fra tape og viskelær til blyanter og blyantspisser. Hesten har altså mange bruksfunksjoner og er laget av metallemballasje. Juryen ble imponert over at elevene ikke bare har laget hesten, men også presenterer den på en flott måte i form av video.

5. trinn Sædalen skole
2. plass – Juryens begrunnelse

Andreplass går til 7. trinn fra Kviteseid skule for bidraget «veske». Vesken er laget av aluminiumsjekker og er svært forseggjort. Den har ikke bare en bruksverdi, men er også estetisk utformet. Dette viser mulighetene innen gjenbruk av aluminium godt.

7. trinn fra Kviteseid skule
3. plass – Juryens begrunnelse

Tredjeplass går til klasse 7C fra Bryn og Hammerbakken skole for bidraget «bordfotball». Spillet er ikke bare funksjonelt og kreativt, men viser også originalt gjenbruk av aluminiumsemballasje.

7C Bryn og Hammerbakken skole
Gode vaner sprer seg

Sammen med Hydro, Norsk Metallgjenvinning, Kavlifondet og Kavli, arrangerer vi Aksjon Gjenvinning. Målet er at aksjonen skal bidra til å øke kunnskap som hjelper oss med å bevare jorda. Resirkulering og gjenbruk er viktig. Vi kan se på aluminiumsemballasje som en ressurs, ikke søppel. Derfor er det lurt å etablere gode miljøvaner allerede som ung. Da kan man vekke et engasjement som varer livet ut. Kanskje finnes det mange voksne som ikke vet at aluminium kan resirkuleres i det uendelige? I så fall håper vi barna kan lære opp de voksne.

Dag Otto med hjelm-skalert
Fire fakta om aksjonen
  • Dag Otto Lauritzen er ambassadør for Aksjon Gjenvinning.
  • Ved å delta får elever i 5.–7. klasse mulighet til å lære mer om resirkulering, kretsløp og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår. Elevene skal resirkulere og gjenbruke emballasje laget av aluminium.
  • Aksjonen består av to deler som går over fire uker hver høst. Innsamlingen går ut på å registrere aluminiumsemballasje fra sitt eget husholdningsavfall. Kreativt gjenbruk går ut på å lage et gjenbrukskonsept.
  • Siden 2018 har over 77 000 elever deltatt og 719 473 041 enheter med aluminiumsemballasje har blitt resirkulert.
Besøk aksjonen her!