Allergi-nyheter for familier med allergi

Stadig flere barn utvikler allergi. Familier som er rammet sliter ikke bare med fysiske plager men også psykisk. Av frykt for livstruende allergiske reaksjoner, unngår de sosiale samlinger der de ikke har kontroll. Samtidig blir de møtt med liten forståelse. Heldigvis forskes det mye på allergi, og her er en liten oppdatering på interessante og nyttige funn.

babyer skal spise mat som er kjent for å gi allergi

Ideen om å holde små barn borte fra matvarer som kan fremkalle allergi, viser seg å være feil. Derimot ser det ut til å være gunstig å bli eksponert for slik mat før man fyller seks måneder. Den engelske forskeren Gideon Lack kom på sporet av dette da han besøkte Israel. Her så han en liten baby bli matet med Bamba, som er puffet mais dekket med peanøttolje. Og da han spurte barnelegene han møtte om hvor ofte de møtte barn med peanøttallergi, viste det seg at dette problemet nesten ikke eksisterte i Israel. I England var det derimot et stort problem.

Denne opplevelsen var oppstarten til flere studier der man har undersøkt om eksponering til allergener tidlig i livet beskytter mot allergi. Svaret er ja, i hvert fall for peanøtter og egg. Barn som får i seg peanøtter som babyer, har f. eks. mer enn 70% redusert risiko for å utvikle peanøttallergi.

Peanøtter beskytter mot peanøttallergi

Det kan også bli hjelp å få for barn med alvorlig peanøttallergi. Nyere forskning viser nemlig at alvorlige allergiske reaksjoner på nøttene kan reduseres ved å gradvis innta større mengder med peanøtter. Ett år etter at behandlingen var avsluttet, opplevde 98% av foreldrene at  barna ikke lenger var i livsfare hvis de fikk i seg peanøtter. Blant barna var det 93% som kjente seg tryggere enn tidligere når de for eksempel var på restaurant. For å vedlikeholde effekten, fortsatte barna å spise 2 peanøtter daglig.

Men dessverre, før dette kan bli en standardisert behandling, må det gjennomføres flere og større studier.

vi bør ikke ha det for rent

Lenge trodde man det var viktig å beskytte barn mot å puste inn allergifremkallende matrester og andre ting som kan gi allergi. Men det ser faktisk ikke ut til å ha noen effekt. Når man f. eks. reduserte forekomsten av støvmidd, var det flere barn som utviklet allergi mot dem. Utstrakt renhold kan også fjerne bakterier som er gunstig for immunforsvaret.

Kosmetiske produkter kan gi allergi

Derimot kan det være allergifremkallende å få allergener på huden. Tilsetningsstoffer i kremer og kosmetikk kan for eksempel gi kontakteksem viser forskning utført ved Harvard Mecial School i Boston. Forklaringen er at noen tilsetningsstoffer ødelegger fettmolekyler i huden som til vanlig holde immunsystemet i sjakk. To slike stoffer er benzyl benzoate og farnesol som finnes i mange kosmetiske produkter som hudkrem, parfyme og tannkrem. Molekylene er ganske små og trenger dypt inn mellom proteinene som finnes i huden. Her fortrenger de fettmolekyler som vanligvis er bundet til proteinene, Det trigger en immunreaksjon hvor T-celler i kroppens immunforsvar blir aktivert. Resultatet er kløe og irritert hud.

Forskerne tror andre molekyler med lignende struktur i kosmetiske produkter virker må samme måte. Løsningen kan være at kosmetikkprodusentene heretter tilsetter fettmolekyler i produktene sine som kan binde seg til proteiner i huden og forhindre irritasjon.

allergivennlig katter?

Den viktigste årsaken til at katter fremkaller allergi er at de er så ivrige på å vaske pelsen ved å slikke seg. I spyttet har de nemlig det allergifremkallende proteinet kalt Fel d 1. Det sprer seg  fra kattepelsen til hele huset. Fordi det er lite og klistrete, er det nærmest umulig å fjerne ved rengjøring. I stedet trenger det dypt inn i lungene hvor det kan fremkalle astma. Det finnes også andre katteproteiner som kan gi irritasjoner, men dette er det verste.

I dag er det mulig å bli vaksinert mot katteallergi, men effekten er usikker og behandlingen litt krevende. Kanskje løsningen heller er å vaksinere katten? Det tror i hvert fall immunolog Martin Backmann fra Sveits. Gjennom selskapet Hypo-Pet utvikler han en vaksine som gjør at katten selv ødelegger det alergifremkallende proteinet Fel d 1. Vaksinen er testet på 13 katter med allergiske eiere. Syv av katteallergikerne med katt opplevde å få svakere symptomer slik at de kunne kjæle lenger med katten sin uten å bli plaget.

Samtidig jobber andre selskaper med å utvikle kattemat og genmodifisering som gjør katter mer allergivennlige. Så det er grunn til å tro at katte-elskere med katteallergi vil få det lettere i fremtiden.

Kilde: Nature, vol 588, s2-19, desember 2020