Barns kreativitet er nøkkelen til fremtiden!

Kreative barn blir kreative voksne, og det er en ferdighet som gjør det enklere å mestre voksenlivet. Men hvordan hjelper du barnet ditt å utvikle sine kreative ferdigheter?  

I dag blir kreativitet ansett som en av de viktigste egenskapene barna våre trenger. I en verden hvor alt forandrer seg hele tiden, er det nyttig å være kreativ. Det viser blant annet den lengste studien på betydningen av kreativitet som noen gang er gjennomført. Den startet allerede i 1958 og varte i 50 år. De som var mest kreative som barn, hadde stor nytte av det som voksne både i yrkeslivet og i privatlivet. Kreativitet økte evnen til å tåle motgang og tilpasse seg forandringer. 

Kreativitet som en essensiell egenskap

Heldigvis er vi mennesker kreative superstjerner. Smarte dyr som sjimpanser, kråker og elefanter kan riktignok bruke enkle redskaper, men mot vår kreativitet har de lite å stille opp med. Kreativitet er drivkraften bak all kunst og teknologi vi omgir oss med. Den trengs i alle slags yrker fra kunst til matematikk, språk og vitenskap. 

Kreativitetens røtter i hjernen

Men det er en myte at kreativiteten ligger i høyre hjernehalvdel. Når vi tenker kreativt, viser hjerneskanning at hjernen veksler mellom to ulike tankemoduser. Den ene aktiverer områder i bakre delen av hjernen som vi bruker når vi kobler ut, dagdrømmer og slapper av. Den andre modusen aktiverer derimot områder i frontallappen som involverer arbeidsminnet og ulike tenketeknikker. Derfor tror man at kreativitet oppstår i brytningen mellom ubevisste og bevisste prosesser, og at begge hjernehalvdeler er involvert. 

Kreativitet og kunnskap: En symbiose

Å være kreativ er en aktiv prosess, og når vi er kreative, blir belønningssignalet dopamin frigjort i hjernens indre. Derfor kjennes det godt å tenke slik. Kreativitet fremmer glede og motivasjon. Vi kan oppleve det som å både tenke utover og innover. I det ene øyeblikket ser vi ting fra nye perspektiver og assosierer med ting vi vet og har opplevd. Deretter vil vi snevre inn og velge en løsning. Kreativitet spiller på lag med erfaring og kunnskap. Veldig kreative mennesker er også kunnskapsrike, og vi blir mer kreative etter hvert som vi blir eldre hvis vi får lov til å utvikle kreativiteten vår samtidig som vi lærer.   

Mer om arbeidsminnet

Som foreldre ønsker vi å gjøre det vi kan for å hjelpe barna våre. I denne boka forteller Finstad hvordan barnas hjerne fungerer og utvikler seg, og om hvilke grep du kan ta for å stimulere ditt barns hjerne på riktig måte. Da vil barnet få det best mulige utgangspunktet for å lære å lese, skrive og regne matte – men også for å utvikle sin kreativitet, få god motorikk og – ikke minst – koble av og hvile. Du får mange praktiske tips og øvelser som vil skape læreglede og gi mestringsfølelse.

Få gratis kapittel av boken Ditt Smarte barn

Meld deg på i skjemaet så sender vi deg ditt gratis kapittel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *