Dinosaurer

Dinosaurfigur

Barn elsker dinosaurer. De var store, annerledes og finnes ikke lenger på jorda. Denne nysgjerrigheten er et fantastisk utgangspunkt for læring som alle foreldre bør utnytte.

VISSTE DU AT “DINOSAUR” BETYR SKREKKØGLE?

Disse skrekkølgene har levd på jorda vår i mange, mange millioner år. Dinosaurene har faktisk levd her i 160 millioner år, mens vi mennesker ikke har vært her lengre enn 4-5 millioner år. Heldigvis døde dinosaurene ut før vi menneskene kom. Derfor er det ingen mennesker som noensinne har sett en skrekkøgle på ekte.

LES BØKER OM DINOSAURER

Start gjerne med en bok om dinosaurer. I vår nettbutikk finner dere flere spennende bøker om dinosaurer.

Dyrene hadde fascinerende former og farger. Det kan være rart å tenke på at de ikke lever lenger, men når levde de egentlig? For å svare på det spørsmålet må dere snakke om tid.

Det er ikke lett å fatte at jorda er 4.5 milliarder år gammel når vi mennesker lever så kort. Og for et barn, som nettopp har begynt på livet, er det enda vanskeligere. Det kan hjelpe å tegne opp en tidslinje. Del den inn i milliarder av år. Del så disse delene inn i 100 millioner år. På en slik linje er det mulig å tegne inn når de ulike dinosaurene levde for 240 til 66 millioner år siden.

Dinosaurfigur
SNAKK OM TID OG EVOLUSJON

Ikke alle døde ut da en stor meteoritt traff jorda for 66 millioner år siden. En type små kjøttetende dinosaurer som kalles theropoder overlevde og utviklet seg til fugler. Alle fugler vi ser på jorda i dag er altså etterkommere etter dinosaurene.

Denne kunnskapen gir mulighet til å snakke om hva evolusjon er og hvordan livet har utviklet seg på jorda. Se gjerne på tidslinjen igjen. De første bakteriene oppstod i havet for ca. 3.6 milliarder år siden. For ca 475 millioner år siden ble det liv på land. Mennesket oppstod først for ca. 2.5 millioner år siden, og vi moderne mennesker har bare vært på jorda i ca 200 000 år. I et slikt perspektiv er det vanskelig å forstå hvor kort en dag, en uke eller et år er, men filosofer litt.

Dinosaurfigur
SNAKK OM FOSSILER

Det er spennende å samle på figurer av dinosaurer og lære fakta om hver enkelt. Hva het de, hva spiste de og når levde de? Det er interessant å finne ut hvordan vi vet så mye om dinosaurene selv om de ikke lever lenger. Her finnes det f. eks. dinosaurleker som lar barna etterligne arbeidet paleonteloger gjør når de graver ut fossiler. Blir interessen vekket, kan fortsettelsen være å se på filmer om dinosaurer og besøke museer med dinosaurfossiler. Ja, noen vil til og med anskaffe egne fossiler. I vår nettbutikk kan man velge mellom mange forskjellige fossiler.

Fossil
SE FILMER OG GÅ PÅ MUSEUM

Har dere mulighet er det all grunn til å besøke et naturhistorisk museum for å se ekte dinosaur fossiler. Nesten alle hovedsteder har slike museum, og de har alltid mye spennende å by på for barn. Selv har jeg hatt stor glede av å ta med mine barn med på dinosaursamlingen i Natural History Museum i London. Den er fantastisk. Det er også alle filmene som er laget om dinosaurer de siste årene ved hjelp data animasjoner. Favoritten min er fortsatt Jurassic Park.

Å utforske et tema over tid gir barn dybdekunnskap. De får trening i å fatte størrelser som millioner og milliarder av år. De må også tenke over hvorfor dinosaurene ikke finnes lenger, og hvordan livet har utviklet seg på jorda. Slike refleksjoner kan åpne opp for å tenke på hvordan vi skal ta vare på alt som lever her i dag.

Dinosaurfigurer
SKAP NÆRHET

Foreldre og andre voksne kan ha stor betydning for hvor stort utbyttet av en pedagogisk leke blir. Det er ingenting som slår kontakten menneske til menneske. Ikke overlat ansvaret for barnets læring til en leke eller en app for:

  • Det er selve prosessen og øyeblikkene underveis som er viktige når barn leker. Følg med på det som skjer. Hvilke spørsmål dukker opp? Hva slags samtaler oppstår? Hvilke utfordringer må barnet løse? Hvilke ord kan barna få erfaring med? Vær sammen om opplevelsene.
  • Når barn leker skal de ta egne valg og avgjørelser. Noen ganger helt på egen hånd, andre ganger sammen med andre barn eller med støtte fra voksne. Da trener de sosiale ferdigheter og selvregulering. Så noen ganger kan du delta i leken eller bryte inn, andre ganger er barna best tjent med at du trekker deg tilbake slik at de kan styre leken selv.
Se våre dinosaur-produkter her