Enkle triks for bedre læring hos barn!

Hukommelsen deles i to typer minne. De kalles arbeidsminne og langtidsminne. I arbeidsminnet finnes det vi jobber med og tenker på i øyeblikket, og her er det liten plass. Vi som er voksne, klarer bare å holde fire til syv ting i arbeidsminnet samtidig. Blir det mer, mister vi oversikten.

Bruk av huskelister og hukommelsesteknikker

For å unngå at alt går i stå, må vi da skrive huskelister eller bruke hukommelsesteknikker som knytter det som er i arbeidsminnet, til ting vi husker i langtidsminnet. I langtidsminnet finner vi alle de erfaringene vi kan erindre, og her er det nærmest ubegrenset med plass. Vi kan huske fakta, spesielle hendelser, lukter, følelser og alt det kroppen kan gjøre.

Her er noen arbeidsminneråd:

  • Har barnet ditt symptomer på lite arbeidsminne, kan du starte med å snakke med dem for å finne ut om du har rett. Hvordan opplever de undervisningen i skolen?
  • Lag strategier for å huske sammen med barnet. Skriv f.eks. opp det elevene skal gjøre, eller gi dem en huskeliste.
  • Tenk igjennom hvilke informasjonsbiter barnet ditt må lære. Introduser bare 1–2 slike informasjonsbiter om gangen. Slik viser du dem essensen i det de skal lære. Du hjelper dem å bryte stoffet ned i mindre deler og bygge forståelse steg for steg.
  • La barnet oppleve at det er i orden å spørre hvis de har glemt noe.
  • Gi beskjeder i korte og presise setninger både skriftlig og muntlig.
  • Gjenta deg selv ofte, og vær forberedt på at du må gjenta deg selv. Ikke bli irritert over det.
  • Vær bevisst på hvilke ord og begreper du skal introdusere. Forklar dem og snakk om dem sammen.
  • Sett ny kunnskap inn i en kjent sammenheng. Gi kunnskapen mening.

Mer om arbeidsminnet

Som foreldre ønsker vi å gjøre det vi kan for å hjelpe barna våre. I denne boka forteller Finstad hvordan barnas hjerne fungerer og utvikler seg, og om hvilke grep du kan ta for å stimulere ditt barns hjerne på riktig måte. Da vil barnet få det best mulige utgangspunktet for å lære å lese, skrive og regne matte – men også for å utvikle sin kreativitet, få god motorikk og – ikke minst – koble av og hvile. Du får mange praktiske tips og øvelser som vil skape læreglede og gi mestringsfølelse.

Få gratis kapittel av boken Ditt Smarte barn

Meld deg på i skjemaet så sender vi deg ditt gratis kapittel!

Kilder

  1. Finstad, H. S. (2023) Pedagogikk på lag med hjernen. Universitetsforlaget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *