Forskning og eksperimentering er viktig!

Forskerfabrikken-mitt-første-laboratorium

Når babyer og små barn utforsker verden, ligner det på hvordan forskere jobber. De tester hypoteser og gjør eksperimenter i et rasende tempo. Samtidig trener de på verdifulle tenketeknikker. Derfor er det smart å la barnet ditt forske videre etter hvert som det blir eldre.  

Barns naturlige utforskning

Studier av babyer og smårollinger med kamera, viser at metodene de bruker når de står ovenfor noe nytt, ligner på hvordan forskere jobber. Uten å ha lært om hypoteser, danner de seg forestillinger om hva som kan være riktig og tester det ut. Slik går det runde etter runde, og raskt får barnet mer kunnskap. Når de for eksempel gang på gang slipper ting ned på gulvet, er det ikke for å være vanskelige, men for å studere tyngdekraften. Det er jo ganske merkelig at ting faller nedover av seg selv.  

Effekt og årsak

Hele tiden jobber barnet med å finne sammenhenger mellom en effekt og en årsak, og det er en grunnleggende måte å tenke på som vi trenger hele livet. Tenk for eksempel på når vi får vondt i kroppen. Da begynner vi å lete etter årsaken, og finner vi den, kan vi gjøre tiltak som fjerner ubehaget. Vi tenker på samme måte i mange helt forskjellige sammenhenger som når vi skal forsøke å reparere noe som er ødelagt, finne ut hvorfor arbeidsmiljøet på jobben har blitt dårlig, hvorfor en stueplante dør eller hvorfor barnet vårt ikke forstår matematikk.  

Å teste hypoteser

Hvis vi er bevisst hvordan vi best tenker når vi forsøker å finne slike sammenhenger, øker sjansen for å finne gode løsninger. Da lar vi ikke bare følelsene styre og ender opp med noe vi tror. I stedet tenker vi analytisk og vurderer flere ulike forklaringer. Det er hva forskere kaller hypoteser. Deretter vurderer eller tester vi de ulike hypotesene før vi konkluderer. Lar vi derimot følelser styre alene, øker risikoen for at vi konkluderer feil.  

Å forske med barn er moro 

Å gjøre prosjekter sammen med barn mens dere jobber på denne måten, er veldig moro. Ekstra gøy blir det hvis dere snubler over noe i dagliglivet som dere ikke vet svaret på. Hva kan dere gjøre sammen for å finne det ut? Noen ganger er det kanskje nok å lage noen forslag for deretter å søke litt på nettet. Men det kan også være situasjoner hvor dere må spørre en ekspert eller gjøre eksperimenter.  

La ditt barn bli en ekte forsker!

Mitt Første Laboratorium inneholder forskerutstyr av høy kvalitet, og veiledning til 17 spennende og lærerike eksperimenter. Eksperimentene inneholder ingen farlige kjemikalier – dere forsker på ting dere har på kjøkkenet hjemme. Når dere har testet de 17 eksperimentene kan dere gjenbruke utstyret så mange ganger dere vil, og komponere deres egne forsøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *