Mat for vår psykiske helse

Ordtaket om at vi blir det vi spiser er mer sant enn noen gang. For vår mentale helse blir i stor grad påvirket av hva vi spiser.

psykisk helse blir påvirket av tarmfloraen

Vår mentale helse blir påvirket av tarmfloraen. Det viser blant annet en studie fra Spania som har pågått siden år 2000. Hvert år blir nye studenter intervjuet om kosthold og helse. Resultatene viser at studenter som spiser energitett mat med mye sukker og fett, har økt risiko for å utvikle depresjon.

Derimot viser andre studier at å spise mye frukt, grønnsaker, kornprodukter og nøtter reduserer forekomsten av angst og depresjon. Forklaringen er antageligvis at mat fra planteriket inneholder mye fiber og stivelse som øker forekomsten av bakterier som beskytter tarmslimhinnen. Disse bakteriene produserer også korte fettsyrer som kommuniserer direkte med hjernen. I tillegg kan polyfenoler i planter og omega-3 fettsyrer som finnes både i planter og fisk ha gunstig effekt på mental helse.

bytt koshold nå

Et kosthold rikt på sukker og fett med lite fiber ser derimot ut til å ha en negativ effekt både på tarmfloraen og vår mentale helse. Og ubalanse i tarmfloraen er koblet til flere nevrologiske lidelser som Alzheimer, autisme, multippel sklerose og Parkinsons sykdom.

Når vi samtidig vet at plantebasert mat forebygger mot mange fysiske sykdommer og er miljøvennlig, er det all grunn til å øke inntaket av slik mat hvis du ikke har gjort det allerede. Tarmfloraen vil endre seg i positiv retning i løpet av noen få dager.

 

Kilde: Nature, vol 588, s S63, 10. desember 2020