Mattesnakk er bra

Barn som gjør eksperimenter

Har du noen gang tenkt over hva småbarnsforeldre snakker med barna om når de handler i matbutikken? Neste gang du befinner deg i butikken kan du undersøke dette. Har du barn selv kan du tenke litt over hva slags samtaler dere pleier å ha. Er det mattesnakk? Matbutikken er nemlig mer enn en arena for å handle inn til neste måltid – det er også det perfekte stedet for å trene opp unge mattehjerner.

Mattesnakk i butikken

Dette forsøket gjennomførte en gjeng forskere. For å finne svar plasserte de seg diskré med mobiltelefoner på ulike steder i en butikk. På mobilen hadde de en app som lot dem raskt notere hva foreldre og barn snakket om mens de handlet melk, egg eller brød. For å oppmuntre til mattesnakk hengte forskerne opp skilt som ga foreldrene idéer til hvordan de kunne snakke om matematikk med barna mens de gjorde innkjøp. Resultatene viste at lappene ga betydelig økning i hvor mye mattesnakk som foregikk.

Far og barn som handler i matbutikken
Mattesnakk gjør barn bedre i matte

Kanskje norske matbutikker burde gjøre det samme og henge opp skilt med tips om mattesnakk? For det finnes mye dokumentasjon på at slikt snakk er bra for barns matematikkforståelse. Det viser blant annet en studie der foreldre ble filmet sammen med barna sine hver fjerde måned fra barna var 14 måneder til de var 2,5 år. Det var stor variasjon i hvor mange tallord og matematiske uttrykk foreldrene brukte når de snakket med barna. Mens en forelder kun brukte syv tallord i løpet av 7,5 timer med videoopptak, brukte en annen 257 tallord. Gjennomsnittet var på 90 tallord.

Da barna var 46 måneder, altså nesten fire år gamle, ble deres forståelse for tall undersøkt. Resultatene viste at barna som hadde hørt mest mattesnakk hadde best forståelse av hva tall betyr. Denne studien er bare en av mange som viser at barn som hører matematikk fra de er helt små, har et bedre grunnlag for å bli gode i matematikk.

Barn som spiller spill
Slik snakker dere matematikk i hverdagen

Mattesnakket er selvfølgelig ikke begrenset til butikker. Hverdagene våre er fulle av matematikk hvis vi bare blir oppmerksomme på den. Det er også mange leker og spill som kan hjelpe dere med å oppdage mattesnakket. Her er råd om hvordan du kan gi barn mer mattesnakk i hverdagen:

I butikken

 • Finn ting dere kan telle som hvor mange boller det er i en pose eller hvor mange egg det er i en kartong.
 • Gjør enkle beregninger som at vi trenger tre egg til pannekaker, men i denne kartongen er det seks egg. Hvor mange har vi igjen når vi har laget pannekaker?
 • Gjør estimater som hvor mange brødskiver kan vi skjære av dette brødet eller hvor mange bønner er det i denne kartongen? Så kan dere undersøke nærmere hvor rett dere hadde når dere kommer hjem.
 • Bestem dere for hvor mye penger dere kan bruke på handleturen. Regn så ut underveis hvor mye dere har brukt. Når er pengene brukt opp? Er det noe dere vil velge annerledes?

Hjemme

 • Mål volum og vei gram mens dere lager mat
 • Tell matvarer der det er naturlig
 • Tell alt dere trenger for å dekke bordet
 • Tren på å gjøre ting i en bestemt rekkefølge når dere følger en oppskrift. Snakk om rekkefølgen.
 • Mål tiden ting skal koke og steke
 • Mål temperaturen på mat dere lager
 • Tell og mål mens dere snekrer eller bygger ting på andre måter
 • Tell mens dere rydder sammen leker, klær, ren oppvask og andre ting
 • Ta mål når dere skal kjøpe et nytt møbel, ominnrede eller pusse opp
 • Med eldre barn kan dere også lage budsjetter og diskutere sparing

Kilder

 1. E Hanner et al, International Mind, Brain and Education, vol 13, no 2, 2019
 2. SC Levine et al, Developmental Psychology, vol 46, p 1309-1319, 2010
Tilbake til nyheter