Mitt første laboratorium

Barn som gjør eksperimenter

Noen ganger er det lov å være litt kry. I flere uker har vi ventet. Kommer de ikke snart? Så, i forrige uke stod omsider pallen der. Pallen med «Mitt første laboratorium». En idé vi har jobbet med i flere år har omsider blitt virkelighet. Nå kan barn gjøre eksperimenter hjemme. Gleden boblet i magen.

JAKTEN PÅ GODE EKSPERIMENTESKER

Gjennom årene har jeg kjøpt mange lignende esker med eksperimenter og utstyr, men jeg har ofte blitt skuffet. Esken kan være stor og fargerik, men inni er det mest luft og få eksperimenter. Utstyret som følger med går lett i stykker og er laget av billig plastikk med elendig eller veldig barnslig design. Andre ganger var eksperimentene vanskelige å få til, kjedelige eller farlige. Vi valgte derfor å ta saken i egne hender!

SKAP DE SPESIELLE ØYEBLIKKENE

Forskerfabrikkens erfaringer siden 2002 viser at vanlige varer fra matbutikken, og utstyr på kjøkkenet, kan bli til mange spennende eksperimenter. Trenger du noen reagenser som er litt mer spesielle, finnes de gjerne på apoteket. Samtidig er det ingen tvil om at sjansen for å oppleve de helt spesielle øyeblikkene øker hvis barn også har ekte forskerutstyr. Ta for eksempel noe så enkelt som en pipette. Den har ikke bare et fint navn, men gir kontroll over små dråper. Det kan igjen gi fantastisk innblikk i hvordan væsker blander seg hvis man drypper noen dråper konditorfarge i et glass vann. Like magisk er det å undersøke hvor mange vanndråper det er plass til på en mynt. Vannet renner ikke av, men samler seg i en krystall-lignende perleform som buer oppover. Hvorfor er det slik?

Mitt første laboratorium-kit
MAGIEN I PH-PAPIR

På lignende vis vil biter med pH-papir avsløre mangfoldet av syrer og baser som omgir oss hver dag gjennom fargerike eksperimenter. Her kan dere forske på pH i egen kropp. For hva skjer egentlig med pH i spyttet når vi tenker på mat? Og hva er pH på spyttet til hunder og katter sammenlignet med mennesker?

TRE TANKER BAK «MITT FØRSTE LABORATORIUM»

Under utviklingen av «Mitt første laboratorium», har vi hatt tre ønsker. Utstyret skal være ekte, det skal kunne brukes flere ganger, og det skal invitere til at barn gjør eksperimenter sammen med andre barn eller voksne. Derfor følger det med to vernebriller, ikke bare én.

Barn som gjør eksperimenter
FANTASTISKE RØR

Selv er jeg ekstra stolt av de gjennomsiktige rørene med oransje lokk. Jeg ble kjent med disse rørene da jeg selv sto på laboratoriet. De har vært med meg siden, for de kan brukes til så utrolig mange eksperimenter. Diameteren er akkurat så stor at tuppen på brusflasker passer nedi. Dermed kan du skjære av den skrå halsen på flaskene og benytte dem som trakt. Og trenger du å filtrere, er det bare å putte et kaffefilter i trakten. Samtidig er rørene vanntette og kan benyttes til å ta prøver av jord, vann og lignende. De kan selvfølgelig også vaskes og brukes mange ganger. Fordi de er gjennomsiktige, er de også fine til å se på ting som skjer i overgangen mellom to væsker.

Se «Mitt første laboratorium» her