Opplev en komet som sist ble sett for 50.000 år siden!

Kometen med det kompliserte navnet C/2022 E3 (ZTF) er på vei mot Jorden, og om været spiller på lag kan den ses kun ved hjelp av en kikkert!

Den 21. januar er det nymåne, noe som gir oss det beste utgangspunktet for å se kometen.

Hvis stjernene står deg bi og været er klart og kaldt, så har du en unik sjanse til å se kometen passere oss i en avstand på 42 millioner kilometer!


Løft blikket mot stjernene

Det er mulig å se kometen helt frem til 1. februar, men da vil det være mer lys fra månen – noe som kan gjøre det vanskeligere.

Kometens bane går mellom det velkjente stjernebildet Karlsvogna og Nordstjernen, så for å finne den, bør du se mellom de to. Nordstjernen finner du ved å se for deg en rett linje oppover mellom de bakerste to «hjulene» på Karlsvogna.

Nordstjernen er en ekstra klar stjerne som ligger nesten direkte over jordens nordpol. Fordi jorden roterer rundt sin egen akse kan det virke som om nordstjernen står stille i sentrum mens de andre stjernene beveger seg i sirkler over himmelen.

Stjernebildet Karlsvogna

Kometen vil kun være synlig i et begrenset tidsrom, og neste mulighet til å se den fra jorden vil være om hele 50 000 år!

Om været tillater det er en kikkert alt du behøver for å oppleve denne sjeldne kometen. Det lønner seg også å finne et sted med så lite kunstige lyskilder som mulig, for å øke sjansene for å se kometen.


Neandertalerne så kometen sist

Ifølge NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) har kometen en periode på omtrent 50 000 år. Det betyr at de siste menneskene som kunne ha sett C/2022 E3 (ZTF) var neandertalerne, en tidligere art i menneskefamilien.

Illustrasjonsbilde av en Neandertaler (Homo neanderthalensis)

Det betyr også at ingen av oss som lever i dag vil være i live hvis kometen kommer tilbake i fremtiden, så om man vil få med seg denne unike himmelbegivenheten må man gjøre det nå!

Mye tyder også på at C/2022 E3 (ZTF) aldri vil passere jorden igjen, fordi den nå er på en bane som vil føre den ut av vårt solsystem for godt.