Verdensrommet er gåtefullt og fascinerende, og nesten ubegripelig. Å sette seg selv og planeten Jorda inn i denne sammenhengen gir barn et større perspektiv på livet. Det kan også vekke ydmykhet og nysgjerrighet for naturen og alt vi ikke forstår.
Ser du i et teleskop sammen med barn, blir det helt naturlig å undre seg over alt som finnes i universet og hvordan alt henger sammen. Vi får hevet blikket og får et nytt perspektiv på verden.
Vårt solsystem er bare ett av mange i galaksen Melkeveien, og det antas at det finnes rundt 170 milliarder galakser i universet. I hver av galaksene er det millioner av stjerner, og rundt mange av stjernene sirkler planeter. Det er faktisk flere planeter enn stjerner i universet, og astronomer leter etter planeter hvor det kan være liv.
Astronomi-tips for nybegynnere!
- Finn et sted det er mørkt. Bor du midt i en by, kan du allikevel ha glede av å se på månen og planetene, selv om du ser enda bedre på steder uten mye lysforurensning.
- Finn et sted bakken er stabil og hard slik at teleskopet kan stå støtt. Det er også bra med god utsikt uten høye trær og bygninger som ødelegger sikten.
- Husk varme klær! Det er blir gjerne kaldt å stå ute om natten.
Opplev meteorsvermen «Lyridene» 25. April!
Lyridene kan oppleves hvert år fra ca. 16. til 30. april. Lyridene kommer fra støv og rester etter kometen Thatcher. Den kometen tar omtrent 415 år på å gå rundt sola. Vi kan forvente å se den igjen fra jorden rundt 2276! Med en kikkert eller et teleskop kan du virkelig oppleve meteorsvermen på sitt beste» for å gjøre setningen klarere.
Bestill i dag, så er du klar til å se dette fantastiske fenomenet leke over nattehimmelen denne helgen!
I denne pakken får du alt du trenger for å utforske ting vi ikke kan se med det blotte øye!
7 GRUNNER TIL Å GI BARNET DITT ET MIKROSKOP
- Det gir næring til nysgjerrigheten.
- Det utvider sanseerfaringene og opplevelsen av verden, og lar barn oppdage at det finnes ting og detaljer som vi ikke kan se til vanlig.
- Det får barn vekk fra skjermaktiviteter.
- Det gir barn finmotorisk trening når det skal gjøre klart objekter og få dem i fokus.
- Det stimulerer til analytisk tenkning. Hva er det vi ser? Hvorfor er det slik? Hva er funksjonen? Spørsmålene kan igjen inspirere til å finne ut mer om et tema på nett eller i bøker.
- Det gjør det lettere å forstå at det finnes virus, bakterier og sopp som kan smitte selv om vi ikke kan se dem. Derfor må vi for eksempel vaske hendene selv om de ser rene ut.
- Mikroskopi hjelper barn til å forstå hvordan naturen fungerer. Ved å se på alger, sopper og vev fra ulike organismer, blir det lettere å forstå sammenhenger i naturen.