Slik stopper du babygråt!

Babygråt får pulsen opp hos foreldrende. Nå er det hjelp å få, for forskere har undersøkt hvordan vi best får babyer til å slutte å gråte.

Forsøket inkluderte 21 babyer fra Japan og Italia som alle var yngre enn 7 måneder. Mødrene testet fire ulike metoder for å berolige barna når de gråt, og hvert forsøk varte i fem minutter. Metodene mot babygråt var som følger:

  • Bevege babyen frem og tilbake mens den lå i en vogn.
  • Bære babyen på armen mens de gikk.
  • Holde babyen mens de satt stille.
  • Ligge ned med babyen i en seng.

Det mest effektive var å gå rundt med babyen på armen. Da falt alle til ro i løpet av fem minutter. Det var også effektivt å rugge babyen i en vogn, mens de to andre metodene fungerte dårlig.

Måling av hjerterytme viste at babyene fikk lavere puls når mødrene bar dem. Den skjedde også når fedrene bar på barna. En lignende pulsdempende effekt er funnet hos dyr som bærer på barna sine.

Effekten kan ha oppstått langt tilbake i steinalderen da foreldre trengte å bære på spedbarn mens de flyttet seg rundt i naturen. Den kan ha vært ekstra viktig de gangene steinalderforeldre måtte gjemme seg for rovdyr eller fiender.

Forskerne som gjennomførte studien, anbefaler foreldre å bære barn i søvn til de er seks måneder gamle. Når barna blir eldre, bør de oppmuntre dem til å finne roen og sovne selv.

Kilde: Current Biology 32, 4521–4529, 2022.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *