Solformørkelse 25.oktober

Himmelkalender-solformørkelse

Solformørkelser har fascinert mennesker til alle tider, og snart kan du oppleve en. For den 25.oktober fra 11:04 starter en solformørkelse som kan sees over hele Fastlands-Norge. Derfor har Forskerfabrikken skaffet brillene som gjør det trygt å se på hvordan månen gradvis siger foran sola.

Hva skjer under en solformørkelse?

Solformørkelser oppstår når sola, månen og jorda ligger på en linje med månen i midten. De stedene på jorda der månen skygger for hele soloverflaten, oppstår det en helskygge. Noen ganger ser man allikevel sola som en ring rundt månen fordi avstanden til månen er på sitt største og derfor for liten til å dekke sola helt. I områder hvor måneskyggen bare dekker deler av sola, er formørkelsen delvis, og det er en slik formørkelse vi får 25.oktober. I Oslo vil månen dekke opptil 39 % av solskivens areal, i Trondheim 43 %, i Tromsø 56 %, og i Vardø 64 %.

Se solformørkelsen med egne øyne

Det er farlig for øynene å se direkte på sola. Men med Forskerfabrikkens solformørkelsesbriller med godkjent solfilter, kan du trygt se på vår nærmeste stjerne hvis du passer på følgende:

  • Se aldri mer enn 10-20 sekunder om gangen og ikke mer enn 3 minutter totalt.
  • Barn skal ikke bruke slike briller uten tilsyn fra voksne, for feil bruk kan gi øyeskade.
  • Briller med riper må kastes.
hva gjør dyr under en solformørkelse?

Mange dyr reagerer på solformørkelser. Flodhester trekker opp av elven for å legge seg for natten. Edderkopper ødelegger spindelvevet sitt, og giraffer kan løpe rastløst rundt i stedet for å beite. Hvordan dyr i Norge reagerer, vet vi derimot lite om. Det kan neppe denne formørkelsen gi svar på, for det blir ikke veldig mørkere fordi deler av solskiven er synlig. Først ved solformørkelser som dekker oppunder 100% av solskiven, blir det merkbart mørkere.

Du finner flere detaljer om solformørkelsen hos himmelkalenderen!

Bestill briller her!