Sommerlab 2020

Kunnskapsminister gjør eksperiment

I år har det kanskje vært viktigere enn noen gang å gi barn over hele landet et morsomt og lærerikt sommertilbud. Takket være gode smitteverntiltak, tilpasningsdyktige kursledere, hardt arbeid og en dose flaks har vi kunne holde over 200 fysiske kurs denne sommeren – noe vi er veldig takknemlig for.

FAGLIG INNHOLD

Målet på Sommerlab er å vise barn at naturvitenskap kan være skikkelig gøy. Derfor har vi latt deltakerne utføre eksperimenter med helt ekte forskerutstyr denne sommeren. Når kurset var over fikk alle ta med seg forskersettet sitt – slik får realfagsopplevelsen fortsette hjemmefra. Som en del av forskerpakken fikk alle barna utstyr til å bygge sin helt egen solcellebil, gitt i gave av Energi Norge.

Takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har vi utviklet og fornyet det faglige innholdet på årets Sommerlab, og anbefaler andre gode tiltak å søke om aktivitetsstøtte. I år har vi fokusert på energi og bærekraft. Vi har forsket på gass, laget elektriske maskiner av resirkulert emballasje, og vi har løst en kriminalsak ved hjelp av fingeravtrykk, blodanalyse og kodeknekking.

Barn som gjør eksperimenter
STORSLAGEN ÅPNING MED KUNNSKAPSMINISTEREN

Det ble en storslagen åpning av årets Sommerlab da kunnskapsminister Guri Melby kom på besøk. Både små og store hadde gledet seg til åpningen som fant sted på INSPIRIA science center i Sarpsborg. Ministeren hilste på barna og fikk være med på deler av kurset. Det ble så klart også tid til eksperimenter, og ministeren selv fikk prøve seg på flere.

Vi tror behovet for folk som kan og vil jobbe med realfag vil fortsette å øke. Kunnskap om realfag og teknologi er nyttig for oss alle fordi den setter oss i stand til å ta kloke beslutninger og er avgjørende for å løse globale samfunnsutfordringer. Et samarbeid for å øke barns interesse for fagfeltet er derfor «vinn vinn» for alle. I tillegg til et samarbeid med  INSPIRIA science center, har vi i år samarbeidet med Vitensenteret Innlandet og Vitensenter Nordland.

Kunnskapsminister på Sommerlab
SMITTEVERN OG DIGITAL SOMMERLAB

For første gang arrangerte vi nettbasert Sommerlab. Noe som var spesielt viktig i år, da terskelen for å holde seg hjemme ved sykdom var lav for å sikre godt smittevern. Alle deltakere med symptomer ble anbefalt å holde seg hjemme og fikk tilbud om å delta på nettbasert kurs.

Barn som gjør eksperimenter
TUSEN TAKK FOR STØTTEN

Tusen takk til alle dere som har hatt tro på oss og som har bidratt til at vi kunne holde kurs denne sommeren også. Vi ønsker å rette en ekstra takk til våre flotte nasjonale og lokale samarbeidspartnere. Vi er allerede i gang med planleggingen av Sommerlab 2021 og gleder oss allerede til å ta imot forskerspirer over hele landet!

Les mer om Sommerlab her