Er det sunt å satse på veganmat?

Veganmat

Du blir ikke i dårlig humør av å spise veganmat og kanskje takler du også bedre psykisk stress. Dersom et slikt kosthold skal være sunt i tillegg må du passe nøye på!

Se for deg at du er en av de første menneskene som bosetter seg på Mars. I denne romstasjonen vil dere bare kunne leve av plantemat. Dermed må du bli veganer. Heldigvis vil ikke det gå utover humøret. Det viser et forsøk der 16 kjøttetere ble satt på veganmat i en måned, for å finne ut hvordan det ville påvirke humøret til fremtidige astronauter. Forsøkspersonene var like blide mens de levde på «kaninmat».

Kan virke positivt på humøret

Resultatet får støtte fra annen forskning som tyder på at veganmat til og med kan være positivt for humøret. Så kanskje Torbjørn Egner hadde rett i sin vise om tunge og trette kjøttetere og glade og lette planteetere.

Det er allikevel ikke grunnen til at stadig flere velger å bli veganer. Motivet for noen er derimot dyrevelferd og miljø, mens andre først og fremst er opptatt av egen helse. Og det er mye positivt med en slik diett. I likhet med vegetarmat, vil antageligvis veganmat redusere risikoen for hjertekarsykdom, overvekt, diabetes og noen typer kreft. Og en veganer er ofte tynnere, har mindre kolesterol i blodet og lavere blodtrykk enn vegetarianere. Det skyldes antagelig at plantemat inneholder store mengder sunne plantefiber, magnesium, folsyre, fytokjemikalier, vitamin-C og -E.

Lite kunnskap om langtidseffektene

Hvis du nå ble fristet til å hive deg på vegantrenden og ikke bare kutte ut kjøtt og fisk, men alle animalske matvarer som egg og melkeprodukter, bør du allikevel tenke deg om. For det finnes lite kunnskap om langtidseffektene av et slikt kosthold. Risikoen er stor for å ikke få i seg nok av noen livsnødvendige næringsstoffer som f.eks. kalsium. Det er nemlig veldig utfordrende å få i seg dagsbehovet på 900 milligram kalsium på et vegansk kosthold. Kalsiumberiket soyamelk inneholder bare 120 milligram per desiliter. Så hvis du drikker 2 desiliter slik melk per dag, er det fortsatt langt unna dagsbehovet. Og selv om du sper på med gode kalsiumkilder i form av sesamfrø, grønnkål, spinat, mandler og brokkoli, har du allikevel bare fått i deg halvparten av det kroppen trenger den dagen.

Svekket skjelett

Derfor er det ikke så overraskende at en undersøkelse av asiatiske kvinner som hadde vært veganere i mange år, hadde svekket skjelett i forhold til det som er normalt. I tillegg kan veganere ha problemer med å få i seg nok D-vitamin, noe som er helt avgjørende for at kalsium skal bli tatt opp i skjelettet. Det viser en sammenligning av kostholdet til 30 000 veganere og folk med et vanlig kosthold i England. Veganere fikk i seg 75% mindre D-vitamin enn den andre gruppen. Når vi i tillegg vet at den formen for D-vitamin som finnes i planter ikke blir effektivt tatt opp i kroppen, er det grunn til bekymring. Dette kan motvirkes med sollys, for hudcellene lager selv D-vitamin når de blir utsatt for ultrafiolett stråling, men det hjelper lite for oss som bor langt mot nord og går innpakket i klær store deler av året.

Omega-3

Veganere løper også risiko for å få i seg for lite omega-3 fettsyrer. For mat som ikke inneholder fisk eller egg, mangler disse langkjedede fettsyrene. I planter finnes bare en kortere variant som må omdannes til lengre former i kroppen, og det skjer ikke særlig effektivt. Derfor bør veganere få i seg marine langkjedede omega-3 fettsyrer fra alger eller mat som er beriket med slike fettsyrer for å sikre inntaket. I tillegg bør veganere sikre sitt inntak av vitamin B12 og jod gjennom kosttilskudd. Så hvis du er veganer og ikke følger pinlig nøyaktig med på hvilke næringsstoffer du får i deg, bør du nok helgardere ved å ta kosttilskudd av D-vitamin, kalsium, omega-3, B12 og jod.

Så kan en jo spørre seg hvor naturlig det er selv om det ikke går ut over helse og humør? Selv satser jeg på flexitarianisme. Jeg har kuttet ut kjøtt de fleste dagene i uka, forsøker å finne animalske produkter fra dyr som har hatt det bra og for øvrig spise «kaninmat» i store mengder. Det trives jeg godt med!